Днес е : Петък, 29 Май 2020

Как да се наспим с малко сън: Методът на Леонардо да Винчи

Публикация 18 May, 2020 / akcent.bg

   Повечето хора асоциират т.нар. полифазен сън с името на Леонардо да Винчи – най-известният изобретател, скулптор и художник от епохата на Ренесанса.

   Той се нуждаел от много време, за да реализира идеите си. Затова решил да се възползва от времето си за сън и почивка и започнал да прилага следния метод.

   На всеки 4 часа той спи по 15 минути. Това прави сумарното време за сън в едно денонощие 1 час и 30 минути и дава на да Винчи 6 часа повече, за да твори. Следвайки режима, великият художник си спечелва 20 продуктивни години повече.

   Всеизвестен факт е, че най-ползотворното време за работа е след събуждането от сън.

   Тогава човешкият капацитет за полагане на труд е особено голям.

Взимането на почивка на всеки четири часа, от една страна, увеличава времето за работа, а от друг страна, повишава трудоспособността на човек.

  За първи път т.нар. полифазен сън се практикува от Леонардо да Винчи, но с течение на времето се появяват и други разновидности:

   Методът Сиеста – 5 часа сън през нощта и час и половина следобедна дрямка.

   Методът Дъевримен – около 3 часа сън през нощта и 20-минутна следобедна дрямка.

   Методът Димаскион – на всеки 6 часа 30 минути сън.

   Методът Уберман – на всеки 4 часа около 20 минути сън.

   Методът на Тесла – 2 часа сън през нощта и 20-минутна следобедна дрямка.

   За финал – не забравяйте, че всеки човек е индивидуален и отнема време, за да разберете кой от методите е най-подходящ за вас.

   Ако решите да опитате този начин на спане, избягвайте да шофирате и да вземате важни решения, докато не се убедите, че намаляването на съня ви няма никакви нежелани ефекти.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама