Четвъртък, 25 Юли 2024

Красимир Вълчев: Всяка грипна ваканция оттук нататък ще е работа онлайн

Красимир Вълчев: Всяка грипна ваканция оттук нататък ще е работа онлайн
Публикация   16 Май, 2020   /     akcent.bg   /     600

Образователните системи през следващите години ще продължат това, което започна да се случва, категоричен бе министърът на образованието

   Няма съмнение, че учениците ще се върнат в класните стаи, но и няма съмнение, че ще продължи обучението в електронна среда. Всяка една грипна ваканция оттук нататък ще бъде работа в електронна среда. Това каза образователният министър Красимир Вълчев.

   Образователните системи през следващите години ще продължат това, което започна да се случва - да търсят ефективния микс между електронно и присъствено обучение. В момента голяма част от студентите и преди пандемията работиха с електронни платформи, коментира Вълчев.

   Пандемичната ситуация продължава, трябва да спазваме мерките за дистанция, да бъдем максимално предпазливи, тъй като здравето е най-важно. Затова и в системата на училищното и висшето образование избрахме учениците и студентите да се върнат присъствено за най-важните и неотложните дейности, които не могат да се проведат пълноценно в електронна среда.

   Училищата се почистват и са много по-безопасни, отколкото посещението на един магазин, така че не виждам опасност за провеждането на изпитите.

   Учениците ще трябва да идват с маски, но на изпитите вероятно ще ги свалят, каза министърът.

   Ще бъде ограничен максимално контакта между квестори, деца, родители и учители. За целта ще са нужни по-големи помещения и физкултурни салони и столови ще бъдат ползвани за тази цел. Относно училищата-гнезда, в които се подават документи за кандидатстване след седми клас, министърът увери, че при записването всички документи ще се подават или електронно, или по предварителен график.

   Абитуриентите ще имат възможност да се снимат в училищните дворове при спазването на всички заповеди на министъра на здравеопазването. Могат да се снимат и при взимането на дипломите, посъветва министърът.

   Висшите училища взеха решение за повече специалности да приемат с оценките от държавните зрелостни изпити. Те са добра атестация, дават отклик между добрите, отличните и не толкова добрите ученици и могат да служат за оценка за прием, обясни Вълчев.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha