Рекорден брой българи смятат, че ще останат без работа през лятото

Рекорден брой българи смятат, че ще останат без работа през лятото
Публикация   14 Май, 2020   /     akcent.bg   /     1121

   България не само е сред икономически най-засегнатите от пандемията дотук страни в Европа, но и най-много хора от страната очакват да изгубят работата си в следващите 3 месеца. Много домакинства веднага са свили потреблението, откават се от някои стоки и търсят евтини храни.

   Цели 60% казват, че днес са финансово по-зле, отколкото в началото на годината, а 62% - че до средата на годината за тях ще стане още по-зле.

   Заключението е от допитване през април на Eurofound - Европейската фондация за подобряване условията за живот и работа. То започна онлайн на 9 април и първите изводи са според данните към 30 април след участието на над 85 хиляди души, от които над 3000 са били от България. Платформата продължава да събира информация още няколко месеца, за да регистрира хронолигчно ефекта от COVID-19 за всекидневието и работата в ЕС. Обобщените резултати ще бъдат публикувани през септември 2020 г.

  Първите резултати могат да се видят въпрос по въпрос, страна по страна и в различните възрастови групи в интерактивни инструменти за финансовото състояние и за заетостта и дистанционната работа.

  Над един от всеки десет анкетирани от България вече е изгубил за постоянно работата си през април. В никоя друга държава от Европа хората не губят толкова бързо работа.

  От тях се вижда, че 37.4% от участниците в анкетата са отговорили, че са изгубили работата си - временно (26.8%) или за постоянно (10.6% - най-високият дял от всички страни). По-сериозно са засегати мъжете (39.9%), отколкото жените (35.1%) в България в цялата група на работоспособните (18-65 години). Сериозен е ефектът върху по-младите 18-49 години, където средно около 40% казват, че са без работа.

  Над една трета (34.1%) смятат, че е много или по-скоро вероятно да изгубят работата си между май и август. Няма страна от анкетираните в Европа, в която този дял да е над 24%.

  Още 20% още не знаят накъде ще поемат нещата, а 45.5% са казали през април, че по-скоро или много невероятно е да останат без работа в следващите 3 месеца.

   Почти 38% от анкетираните казват, че през април вече са изгубили работата си - временно или за постоянно.

   В търсене на работа българите посочват като водещ източник на помощ "приятел, съсед или някой друг" (рекордните 41.4%) - никой в Европа дори не се доближава до този показател. "Роднина или член на семейството", както и "никой" са с по около една четвърт от отговорите, а доверието към ефективността от институции и агенции за такива услуги в търсене на работа е най-ниското в Европа (10.3%).

   Дистанционната работа не е особено позната на българите - преди пандемията никога не са я практикували 61.3%, но има и доста европейски държави с подобен и по-лош резултат. Всеки ден или няколко пъти в седмицата са го правили 16.5% от българите. Този дял не се е увеличил драстично заради пандемията - 28.8%

  От 16.5% на 28.8% - почти удвояване на българите, работещи от дома заради карантината.

  България е с най-ниския от всички дял (9.3%) на отговорилите, че заради пандемията се е увеличило времето, в което работят. В страни като Холандия, Дания и Швеция така са отговорили от 25% нагоре.

    -   Около 40% от домакинствата посочват, че трудно или много трудно "свързват двата края". В същото време почти 32% е групата, отговорила с "доста лесно", "лесно" или "много лесно", но е показателно, че последният отговор са избрали само 3% от участвалите българи.

   България е и страната, в която още в първия цял месец на ограничения най-много хора (34.8%) казват, че са се лишили от пресни плодове и зеленчуци. С 51.3% България е лидер и на избралите отговора "Купих си по-евтино месо или по-малко количество".

  Под 15% признават, че са имали от началото на годината пропуснати плащания по наем или ипотека на жилището. Но 24.7% (най-висок показател в Европа) са бавили плащания по потребителски кредити за уреди или овърдрафт по банкова карта.

   Българите не се показват като редовни платци по редица категории като в рамките на една пета до една четвърт бавят и пропускат да си платят навреме мобилния телефон, интернет, здравна осигуровка, заем от приятел/роднина.

   Почти 27% от анкетираните българи казват, че временно са изгубили работата си.

   Изглежда причината не е, че са несериозни и забравят, а че ресурсите им са силно ограничени. Това си личи от отговора на въпроса "Колко ще издържите при същия стандарт на живот, ако нямате никакви доходи". "Под 3 месеца" и "нямам нищо спестено" са избрали 72.4%. Единствено Румъния е по-зле, но съвсем малко (72.7%).

    Eurofound е структура на Европейския съюз, основана през 1975 г. и с централа в Дъблин. В Управителния съвет влизат представители на националните правителства, работодатели и профсъюзи в страните членки, на Европейската комиси и един независим експерт, одобрен от Европейския парламент.

Тагове : работа , лято ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още