Днес е : Сряда, 2 Декември 2020

Земеделските производители ще могат да наемат трайно безработни за прибиране на реколтата

Публикация 13 May, 2020 / akcent.bg

   Парламентът гласува промените в Закона за здравето, с които правителството да може да продължи прилагането на противоепидемични мерки и след изтичане на извънредното положение, тоест до 13 юли.

   Земеделските производители ще могат да наемат трайно безработни за прибиране на реколтата, реши парламентът. Депутатите приеха окончателно на второ четене промените в Закона за здравето, свързани с изтичането на извънредното положение в страната на 13 май 2020 г. 

   До 31 октомври т. г. безработни лица в трудоспособна възраст, които получават месечна помощ по Закона за социално подпомагане и не са включени в програмите за заетост, може да сключват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за срок не повече от 120 дни, като това време не се признава за трудов стаж.

   Трудовият договор е с нормална продължителност на работното време за деня до 8 часа, като страните по него може да уговарят работа за 4 или 6 часа. Трудовото възнаграждение се изплаща в деня на изтичане на срока на трудовия договор срещу разписка, неразделна част от него. Предвижда се безработните да запазят правото си на месечна помощ по Закона за социалното подпомагане за времето, през което имат сключен договор за прибиране на реколтата.

   От БСП се противопоставиха на тези текстове, както и на предложение на Мария Белова /ГЕРБ/, направено в пленарната зала, което беше подкрепено от мнозинството.

   Сама преди час и половина оттеглихте същото предложение, посочи Крум Зарков от левицата. Той отбеляза, че в дефиницията на "обществено полезна дейност" в Закона за насърчаване на заетостта се въвежда и обирането на продукцията. Това е ангария, това е да вземете едни хора и да ги накарате да работят, не по тяхно желание, за частния интерес на някой друг, коментира Зарков. Закарвате някакви хора при частник да му оберат продукцията, която той после продава, добави той.

   Христиан Митев /"Обединени патриоти"/ го репликира, че няма как да има ангария, тъй като при нея има безвъзмездно извършване на трудова дейност. Той посочи, че безработните могат да сключат доброволно трудов договор и трудът, който ще се полага, не е безвъзмезден.

   Мария Белова обясни, че тези предложения са свързани единствено с възможността земеделските стопани да могат да взимат на работа трайно безработни. Изправени сме пред опасността да имаме реколта и да няма кой да я прибере, отбеляза тя.

  С един месец се удължава срокът за строителство по Черноморието тази година, реши още парламентът. През 2020 г. забраната за извършване на строителни и монтажни работи в националните курорти по Черноморското крайбрежие е от 15 юни до 1 октомври, вместо от 15 май, записаха депутатите.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама