Днес е : Неделя, 12 Юли 2020

Клиенти на заведения в Русе крадат дезинфектанти

Публикация 10 May, 2020 / Румен НИКОЛАЕВ

     Тези дни имаше някакъв виц в нета:

  Двама габровци пред банката. Единия пита другия- ти какво, ще теглиш ли, ще внасяш ли? А другият отговаря- а не, дойдох да си напълня тубичката с дезинфектант.

  Оказа се, че това не е само виц и не е само за габровци. Русенци, които се възползваха и бяха сред първите посетители на заведенията с външни градини, освен да се черпят, си правят сами и "подаръци".

  Това са установили проверяващите от ОДАХ и РЗИ през първите дни непосредствено след като разрешиха работа на заведенията в градини на открито.

  Препарат с дезинфектант в пластмасово шише с помпа струва 9-10 лева. Освен, че е важно наличието му в санитарните помещения за здравето на посетителите, при отсъствие пък проверяващите трябва да глобяват собствениците и наемателите.

 При проверките се съблюдава спазват ли се емидемиологичните мерки, записани в Заповедта на здравния министър- дали сервитьорите са с маски, дали масите се дезинфекцират след смяна на клиентите, дали хигиената в кухните е на ниво.

  Една част от русенци нямат притеснения от това да седят и консумират в заведенията. Други, допускат посещение и консумация и сядат, но искат индивидуални средства за хранене- пласмасови чаши и чинии.

  Към момента не всички заведения с летни градини са отворили. Има съдържатели, които искат нещата да станат по-трайни и стабилни, за да не рискуват след някой друг ден да затворят.

  Интересно е да се отбележи, че в някои заведения персоналът, който бе освободен по различен начин, който сам си е избрал- да отиде на борсата или да бъде в неплатен отпуск, се завръщат на старите си работни места.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама