Днес е : Събота, 27 Февруари 2021

Елена Йончева настоява за гаранция отпуснатата финансова помощ за националните икономики да не отиде в престъпни групировки.

Публикация 08 May, 2020 / akcent.bg

   По предложение на Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, Антикорупционната група на ЕП поиска от ЕК да създаде специален мониторингов механизъм, който да проследи как точно се разходва безпрецедентната по размер финансова помощ за националните икономики, предоставена във връзка с пандемията.  Евродепутатът настоява Комисията да даде конкретни насоки на държавите-членки за по-ефективен избор на бенефициентите по новите фондове, като се отдели внимание на малкия и среден бизнес.

   В изявлението си Антикорупционната интергрупа призовава още ЕК да ограничи максимално възможностите тези средства да се предоставят на компании-посредници, както и да се засили контролната роля на Европейската прокуратура и ОЛАФ по отношение на разходването на спешната помощ. 

 

     Тази седмица Европейската комисия представи нови предложения в рамките на многогодишната финансова рамка на ЕС, както и план за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията с коронавируса. Това е поредното решение на ниво ЕС за стимулиране на бизнеса и неправителствения сектор - в последните месеци в Брюксел бяха взети решения за наливане на над 3.4 трилиона евро в националните икономики. Успоредно с многото възможности, които тази подкрепа осигурява на бизнеса, от Европейския парламент обърнаха внимание, че най-важното е тези средства да достигнат до реално нуждаещите се. Антикорупционната група на ЕП, чийто член е Елена Йончева, излезе със специално изявление, приканващо ЕК да гарантира, че с тези милиарди няма да се облагодетелстват кухи фирми, олигарси и престъпни групировки.

   Успоредно с това, Елена Йончева повдигна и въпроса за отделянето на европейски средства за подпомагане на медийния сектор, който беше изключително засегнат от кризата, предизвикана от коронавируса. Елена Йончева, заедно с група други евродепутати от различни политически семейства, изпратиха писмо до Европейската комисия, настоявайки спешно да се заделят средства за медиите и да се подпомогне независимата журналистика. В отговор на тази инициатива еврокомисаря по вътрешния пазар, Тиери Бретон, се ангажира ЕК да започне пилотни проекти за финансиране на медиите.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама