Днес е : Неделя, 27 Септември 2020

1 и 3 юни са датите за матурите за 12 клас

Публикация 05 May, 2020 / akcent.bg

Без Вапцаров, Д. Димов и "Железния светилник на Димитър Талев" на задължителния държавен изпит по БЕЛ

 На 1. и 3. юни ще се проведат матурите по Български език и литература и втори избираем предмет- 12 дни по-късно от първоначално обявените дати. Началото на изпитите- в 9 часа, час по-късно от традиционното. Държавни зрелостни изпити по желание- на 2 и 4 юни. Допълнителните изпити ще започнат в 8 и в 14 часа. Това съобщи на пресконференция тази сутрин просветният министър Красимир Вълчев.

   Без лириката на Вапцаров, Д. Димов - "Тютюн" и "Железният светилник" на Димитър Талев на задължителния държавен зрелостен  изпит по БЕЛ.

  За професионална квалификация датата на изпита е  5 юни

  Получаването на свидетелства за завършено средно образование ще се забави само с 4 дни- на 26 юни.

  Учебната година ще приключи неприсъствено, в електронна среда, каза още министърът.

  Лятото, ако ситуацията позволява, ще се проведат физически срещи и обучения за преодоляване на образователни трудности. Ще бъдат включени и тези деца, които не са били включени в дистанционното обучение.

  Освен изпитите за национално външно оценяване, текущите изпитвания се провеждат дистанционно.

  Учениците да се върнат за най-важните дейности, за най-чувствителни изпити. За  повишаване на оценките в 12 клас- изпитите също ще се провеждат присъствено при завишени мерки.

  Матурите ще се провеждат в стандартни стаи с 3 големи прозореца, в които ще работят  10 зрелостници. По-малко квестори, по един в стаите, където има камери.

  Няма да се допусне струпване на родители в дворовете на училищата.

   Изпитите след 7-ми клас за НВО- на 15 и 17 юни. По БЕЛ без "Бай Ганьо пътува", "Неразделни", "Заточеници", "По жътва", "По жицата". Ще се учат, но няма да се дават на изпита.

 Националното външно оценяване след 4. и 10. клас няма да се проведе.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама