Днес е : Понеделник, 26 Септември 2022

POVER oil предложи от вчера най-ниската цена на горива в региона, социална политика по време на криза

Публикация 01 May, 2020 / akcent.bg

Големите играчи продават горивата на дребно доста над цената, която предлагат техните клиенти на едро по бензиностанциите си

   POVER oil предложи от вчера най-ниската цена на горива в региона, а може би и в страната.

    Причината- от мениджмънта на фирмата обясниха това като съпричастност с местния бизнес и подкрепа в това доста трудно положение. Достатъчно фирми са в доста сериозно положение, да не кажем- критично. Убедени сме, че в сегашния момент трябва да се оцелява и приемливите за клиентите цени са начин по някакъв начин да получат подкрепа.

  Русе е един от градовете, където цените на горивата са и традиционно по-ниски

 Интересен е фактът, че в Русе традиционно цената на горивата е доста по-ниска. Дали това се дължи на факта, че тук са съсредоточени значителни количества горива на почти всички играчи в търговията на едро.

   Друга теза е наличието на малки фирми, бензиностанциите на които все повече са предпочитани от потребители на горива в Русе и региона като POVER oil, Бенита, Антим, при Автогарата и др.

   Със сигурност единственият, който си прибира своето, независимо от цените, е държавата. 664 лева от продажбата на 1000 литра гориво под формата на акциз отива в държавната хазна.

  Но дали има или не картел между големите вериги е без значение, след като те продават и най- скъпо.

  Парадоксалното е, че именно големите вериги разполагат със складове на едро, от където пазаруват малките играчи. Т.е.  те печелят както от продажбата на едро, така и от търговията на едро, залагайки и на високи цени.

Потреблението през април е намаляло между 50-60 процента, отчитат от Българската петролна и газова асоциация. Големите вериги правят неистови опити да свалят цените по бензиностанциите възможно най-бавно /плавно/.

   Към днешна дата средната цена на бензина е около 1,77 лв., а на дизела – около 1,85 лв., като цените в градовете са различни. Най-тежкият период ще бъде месец април, прогнозира Бенчев от БПГА. Но това е далеч над цени от 1.36 на POVER oil, Бенита, Антим, Европа и др.

  И така трудно може да се повярва на оплакванията на  големите вериги, че сив сектор ги мъчи. Със сигурност има някакъв, какъвто белите държави дори поддържат.

   По- скоро се явява съмнението, че проблем на големите вериги са ниските цени на малките играчи, които са и техни клиенти на едро.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама