Днес е : Петък, 29 Май 2020

По какви причини може да се пътува през почивните дни и какви документи са нужни?

Публикация 01 May, 2020 / akcent.bg

В София и останалите областни градове са изградени над 200 контролно-пропускателни пункта.

ътна полиция предупреди вчера, че въпреки почивните дни (1, 2 и 3 май) все още не е отпаднала забраната да се пътува извън областните градове и ограниченията, наложени със заповед на министъра на здравеопазването, все още са валидни. Контролните органи дори ще наблюдават още по-стриктно не само дали се минава през КПП-тата в страната с основателна причина, но и дали шофьорите са употребили алкохол, наркотици и дали спазват правилата за движение.

    В София и останалите областни градове са изградени над 200 контролно-пропускателни пункта.

      Русе

  - при км 11 на път I-2 Русе-Разград
  - при км 6 на път I-5 Русе-Бяла
  - при км 8 на път II-21 Русе-Силистра
  - при км 2 на път III-501 Русе-Иваново-Две могили-Бяла

  Може да се пътува заради прибиране по постоянен или настоящ адрес, заради служебни ангажименти, по здравословни причини, грижа за близък, снабдяване на роднини със стоки и лекарства. Ходене до вила или селска къща не е достатъчно основание за пътуване. На всеки контролно-пропускателния пункт задължително се представя предварително попълнена декларация.

   За всяко КПП, през което ще се мине, е нужна отделна декларация (можете да я намерите като прикачен файл), в която се посочва причина за пътуването, като тя трябва да е основателна. Попълнените декларации се събират от служителите на контролно-пропускателните пунктове (КПП) в областните градове с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни, уточняват от вътрешното ведомство.

  От МВР твърдят, че за невярна информация в декларациите гражданите носят в някои случаи наказателна отговорност и ги грози затвор, а в други - административна, за което могат да получат от 100 до 300 лв. глоба.

   Направени са над 55 000 проверки на декларациите, които пътуващите са длъжни да предоставят и в които се посочват целите на пътуването. В малко над 3400 са установени несъответствия - хората са посочили, че отиват на работа, но нямат регистриран трудов договор с посочения работодател, а 466 от тях дори са регистрирани като безработни.

  Според властите пунктове за контрол има и на всички гари и автогари в областните градове. През тях също се минава с попълнена декларация, в която е посочено какво налага пътуването.

 

           По какви причини може да се пътува

  Като основателна причина се приема, ако пътуващият отива към град или село, в което е адресно регистриран. В този смисъл, ако някой работи в София, но все още адресът му е във Варна, например, той може да напусне столицата и да отиде до там. Адресната регистрация се доказва с показването на документ за самоличност.

   Пътуването с цел работа е разрешено, но ще се проверява стриктно заради многото случаи на подадени декларации, в които хора лъжат, че се водят на работа, а на практика или нямат договор с този работодател, или са регистрирани като безработни.

  Третата хипотеза, която позволява движение са медицински причини - неотложно посещение при лекар, нужда от операция и т.н, като това се доказва с медицински документ.

   Като основателни причина за пътуване се приема и грижа за възрастни роднини, както и снабдяването им с лекарства и хранителни продукти. Това обстоятелство, името и адреса на човека, се записват в декларацията. Информацията подлежи на проверка, а при неверни данни от МВР посочват, че ще има глоби.

  Пътуване до селска вила или къща за почивните дни не е основателна причина за минаване през КПП, обясниха от полицията. На практика, живеещите в София могат да посетят вилата си, ако е близо до столицата и попада в периметъра, около който са изградени КПП-тата. Ако вилата се намира край Самоков обаче, това не е разрешено.

 

       Засилени проверки за висока скорост, алкохол и наркотици

     Освен за преминаването на пунктовете, пътна полиция ще следи и за рисково поведение на водачите, високи скорости, за неправилно изпреварване, маневри, отнемане на предимство и за правоспособност. Допълнително ще се проверяват шофьорите и ще бъде засилен контролът на скоростта. Започват и по-сериозни проверки на мотоциклетистите както за скорост, така и за правоспособност.

   "До 13 май ще е засилен контролът на дву- и триколесните превозни средства при съвместна акция в цялата страна. Ще се проверява основно за правоспособност, състояние и видимост на табелата, както и дали водачите и пътниците носят защитни каски", добавиха още от Пътна полиция.

   Ще се проверява и дали водачите са употребили алкохол или наркотични вещества, след като на КПП-тата са засечени случаи на шофиране под въздействието на алкохол и опиати.

Коментари

Реклама

Реклама