Днес е : Петък, 15 Януари 2021

Кметът Пенчо Милков решава къде и как ще се разхождат майките с деца в Русе, обявява го утре

Публикация 26 Apr, 2020 / Румен НИКОЛАЕВ

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която разрешава посещенията на градски паркове и градини

 

  В момента се разработват местата и начините, по които русенци ще може да се разхождат в парковите зони в града. Това каза пред Акцент.БГ преди 2 часа. Ще бъде съобщено къде и как ще се осъществява изпълнението на заповедта на здравния министър, която бе публикувана около 15 часа.

   Решение ще бъде взето утре, потвърдиха от общинска администрация. Най-вероятно това ще бъде насочено към Парка на младежта, Парка на възрожденците, Кея и вероятно Лесопарка Липник.

  Кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините, се казва в документа.

 

  Със своя заповед министърът на здравеопазването разрешава посещенията на градски паркове и градини на следните лица:
- деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден;
- собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

   Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

   Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

    На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама