Четвъртък, 7 Декември 2023

Общинските съветници от ГЕРБ предлагат търговците на пазарите да не плащат 50% от наемите си

Общинските съветници от ГЕРБ предлагат търговците на пазарите да не плащат 50% от наемите си
Публикация   17:03     23 Апр, 2020 /     akcent.bg   /     712

Да се приложат нови девет мерки във връзка с извънредната ситуация, поискаха съветниците

    Общинските съветници от ПП ГЕРБ предложиха на днешната сесия производителите и търговците на общинските пазари да не плащат 50% от наемите си за времето, в което не работят. Три месеца след като се възстанови напълно дейността им след извънредното положение да плащат половината от наема, поискаха още съветниците.
Търговците и производителите на цветя, които плащат наеми, но заради кризата не могат да реализират продукцията си, временно да бъдат освободени от наемна цена, настояха още от ГЕРБ. Двете предложения не бяха приети от управляващото мнозинство.

   Обектите в учебните заведения също да не плащат наеми за времето на извънредното положение, тъй като и към момента училищата са затворени, поискаха още от ГЕРБ.

  Общинските съветници изразиха удовлетвореност, че Общината е изпълнила мерките, които те са предложили до момента. Част от тях са да бъде въведено безплатно паркиране във всички зони за кратковременно паркиране до отмяна на извънредното положение, разписанията на автобусните линии да се увеличат, за да няма струпване на хора в превозните средства, като същевременно се избегне събирането на големи групи от хора по спирките, заведенията да не плащат тротоарно право, да отпаднат таксите за детски градини и ясли на територията на община Русе за периода на извънредното положение, мобилни мивки с вода и течен сапун да бъдат поставени по ключови спирки и обществени места и др.

   Новите мерки, които общинските съветници от ГЕРБ предложиха са:

1.    Ускорен контрол и заплащане на извършената дейност от фирмите, с които Община Русе е сключила договори.

2.    Анализ на общинската собственост, с цел предоставяне на подходящи сгради и помещения за споделени работни пространства на малки бизнеси след приключване на извънредното положение. Същите обекти да бъдат рекламирани и промотирани по подходящ начин.

3.    Удължаване на срока на действие на разрешителните за извършване на търговия на открито от 6 месеца на 1 година.

4.    Преглед на процесите, касаещи взаимодействието между общинската администрация и физически и юридически лица, с цел драстично намаляване на административната тежест и сроковете за изпълнение.

5.    Чрез общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ да се създаде фонд за стипендии и грантове за развитие на художници, малки неправителствени организации, частни инициативи и галерии, които да подпомогнат културните дейци в следващите две години.

6.    Активна маркетингова кампания за промотиране на община Русе в съседните държави, която да влезе в сила веднага след отменяне на извънредното положение.

7.    Оценка и увеличаване на капацитета за настаняване и подобряване качеството на общинския жилищен фонд.

8. Препоръчваме на Кмета на Община Русе да вземе мерки във връзка с движението на мотоциклети на територията на града за периода на извънредното положение.

9.    Да отпадне задължението за заплащане на месечния абонамент за паркиране в размер на 120 лева, заплащан от юридическите лица, в периода на извънредно положение.

    Днес на сесия бе отхвърлено предложението за провеждане на онлайн заседания на комисиите на Общинския съвет, въпреки добрите практики в страната - в София, Стара Загора и Бургас, и направената демонстрация от експерти от Русенски университет, че това може да се случи безпроблемно. На следващата сесия ГЕРБ ще внесе предложение за създаване на работна група за промяна на Правилника във връзка с онлайн заседанията.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha