Днес е : Понеделник, 3 Август 2020

COVID-19: Евродепутатите освобождават над 3 млрд. евро в подкрепа на сектора на здравеопазването в ЕС

Публикация 18 Apr, 2020 / akcent.bg

  • Европейските средства ще се използват за покриване на увеличените заради пандемията нужди на здравните системи на страните членки 
  • Складиране и разпределяне на медицински материали в Европа  
  • Финансовият пакет съдържа допълнителни финансови средства - например финансова помощ за Гърция за справяне с мигрантския натиск.  
    Повече тестове, помощ за лекарите и медицинските сестри, които се грижат за болните: Парламентът днес одобри 3,08 млрд евро помощ от ЕС.

   Европейските средства ще подпомогнат пряко системите на здравеопазването в държавите членки на ЕС в борбата им с пандемията от коронавируса. Инициативата ще позволи на ЕС да закупи спешни медицински консумативи като маски и кислородни апарати, да транспортира медицинско оборудване и пациенти в трансгранични региони, да финансира назначаването на допълнителни медицински специалисти, които да бъдат разположени в горещи точки в Европейския съюз, както и да подпомага държавите членки при изграждането на подвижни болници.

   Средствата от бюджета на ЕС ще бъдат насочени основно чрез Инструмента за спешна подкрепа (2,7 млрд. евро) и чрез програмата rescEU (380 млн.евро).

   Пакетът включва допълнителни средства по линия на Механизма за гражданска защита (45 млн. евро) за финансиране на полетите с цел репатриране на европейски граждани, блокирани в трети страни; допълнителни средства за Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (3,6 млн. евро), както и 350 млн. евро в помощ на Гърция, която се бори с нарастващия мигрантски натиск и 100 млн. евро в подкрепа на възстановяването на Албания след земетресението.

   Евродепутатите от комисията по бюджети на ЕП (BUDG) още през март призоваха за мобилизиране на наличните финансови средства в бюджета за 2020 г.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама