Четвъртък, 13 Юни 2024

МВФ обяви началото на рецесия на световната икономика

МВФ обяви началото на рецесия на световната икономика
Публикация   28 Март, 2020   /     akcent.bg   /     1120

     Световната икономика навлезе в рецесия, която е подобна на тази, която беше по времето на финансовата криза през 2008-2009 г. Това обяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

   "Сега за всички е ясно, че сме влезли в рецесия, която е също толкова ужасна или дори по-лоша, отколкото през 2009 г. Очакваме възстановяване през 2021 г., значително възстановяване", изтъкна тя, цитирана от световните осведомителни агенции.

   Тя подчерта, че това може да се случи само ако "успеем да се справим с вируса по целия свят и да предотвратим проблемите с ликвидността".

   По-рано МВФ заяви, че очаква рецесия в световната икономика през 2020 г. заради пандемията от новия коронавирус (COVID-19).

   В същото време от финансовата институция отбелязаха, че възстановяването може да настъпи през 2021 г.

   Междувременно Кристалина Георгиева приветства решението на правителството на САЩ да приеме пакет в размер на 2 трлн. долара икономически стимули заради кризата около COVID-19. Тя отбеляза, че е "абсолютно необходимо да се предпази най-голямата световна икономика от рязкото спадане на активността".

   Георгиева подчерта, че законопроектът за стимули в размер от 2 трлн. долара, който тепърва предстои да премине през Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), е "добре прицелен", тъй като цели да увеличи капацитета на здравната система, да помогне на работниците срещу внезапна загуба на доходи и да защити фирмите. 

   Георгиева каза, че САЩ са в рецесия, но отбеляза, че МВФ няма точни прогнози за въздействието на коронавируса върху растежа на САЩ.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha