Днес е : Сряда, 15 Юли 2020

МИК-БГ работи на пълни обороти за френски възложители. Работници не се освобождават

Публикация 27 Mar, 2020 / akcent.bg

    МИК-БГ няма да прекратява трудови договори на своите служители във връзка с въведеното извънредно положение зарари разпространението на COVID-19, освен ако не е по тяхно желание. Това обяви управителят на конфекционната фирма Миглена Христова.

    Сферата на производство на облекла се води по предварително планиран график и МИК-БГ намира за неуместни и нелогични, желанията за ползване на платен или неплатен отпуск на този етап. Фирмата гарантира поне минимален доход на тези свои работници, които имат възможност и желание да работят.

   В момента се работи по поръчки за френския пазар, като са доставени и материали по тях до юни, обясни Христова. Макар и трудно, дори и в днешния ден се прави износ на готова продукция.

   Вече се водят и предварителни разговори за нови поръчки, но клиентите предвид липсата на яснота в тази ситуация са доста предпазливи, добави управителката на МИК-БГ.

   При необходимост  ще се използват всички свои финансови активи, за да не закрива работни места. Спазват се стриктно от всички направените указания и мерки за превенция от разпространение на заразата COVID-19.

    МИК-БГ осъществява дезинфекция на своите офиси и работни помещения по график, 5 пъти дневно. Фирмата  е предоставила предпазни маски и антибактериални почистващи препарати и гелове за ръце на своя персонал. Всички работещи спазват дистанция един от друг.

   Колкото до бранша като цяло. Работа са спрели много малки фирми и много големи. Малките работят основно за вътрешния пазар, а големите явно не успяват да изпълнят големите поръчки, каза Христова.

   Пикът на бизнеса с предпазни маски вече премина, обяснява Христова, тъй като МИК-БГ бе една от първите в страната, които започнаха производството на предпазни маски за многократна употреба. В момента маски шият много фирми и пазарът се наводни. Така и цената им падна значително. Вече спокойно може да се закупят и по интернет по 3 лева.

   Миглена Христова е управител на МИК-БГ, член на УС на БАТОК, член на БАПИОТ.

 

Коментари

Реклама

Реклама