Днес е : Вторник, 14 Юли 2020

Смъртността при коронавируса може би е много по-ниска?

Публикация 27 Mar, 2020 / akcent.bg

Съществуващите статистики я завишават, тъй като не обхващат реалния брой на заразените, а само установените случаи

   Ако е вярно, че новият коронавирус ще убие милиони без инструкции за стоене вкъщи и карантини, тогава извънредните мерки, които се предприемат в градовете и щатите на Америка, със сигурност са оправдани. Но има малко доказателства, които да потвърждават това предположение, като прогнозите за смъртността вероятно са надценени неимоверно, пишат за Wall Street Journal д-р Ерън Бендейвид и д-р Джей Батачаря, професори по медицина в Станфордския университет.

   Страхът от Covid-19 се основава на високата оценка за смъртността - 2% до 4% от хората с потвърден вирус са починали, според Световната здравна организация и други институции. Така че ако 100 милиона американци в крайна сметка се заразят, от 2 до 4 милиона биха могли да умрат. Двамата автори на анализа вярват, че тази оценка е дълбоко погрешна. Истинската смъртност е частта от заразените, които умират, а не от идентифицираните случаи.

   Второто съотношение е подвеждащо поради отклоненията при тестването. Степента на отклонение е несигурна, тъй като наличните данни са ограничени. Но тя може да прави разликата между епидемия, която убива 20 000, и такава, която убива 2 милиона. Ако броят на действителните инфекции е много по-голям от броя на докладваните случаи, тогава истинската смъртност е много по-ниска. Това е не само правдоподобно, но и вероятно въз основа на това, което знаем досега.

   Извадки от населението в Китай, Италия, Исландия и САЩ предоставят съответните доказателства. На или около 31 януари държавите изпратиха самолети за евакуация на гражданите си от Ухан. Когато тези самолети кацнаха, пътниците бяха поставени под карантина. След 14 дни процентът на положителните случаи бе 0,9%. Ако това съотношение е преобладавало в голям Ухан на 31 януари, то с население от около 20 милиона този регион е имал 178 000 инфекции, около 30 пъти повече от броя на съобщените случаи. В такъв случай коефициентът на смъртност би бил най-малко 10 пъти по-нисък от оценките въз основа на докладваните случаи.

   Да разгледаме североизточния италиански град Во, близо до столицата на провинцията Падуа. На 6 март всичките му 3 300 души са били тествани за коронавирус, като 90 са дали положителни проби, т.е. разпространението е 2,7%. Прилагането на това съотношение върху цялата провинция с население от 955 000 дава 26 000 инфекции, докато реално всъщност са били регистрирани 198 случая. Това е повече от 130 пъти над действително съобщените случаи. Тъй като 8% смъртност в Италия е получена от потвърдените случаи, реалната такава може би е по-близо до 0,06%.

   В Исландия deCode Genetics работи с правителството за извършване на широко тестване. В извадка от близо 2000 човека без никакви симптоми изследователите оценяват разпространението на болестта на малко над 1%. Първият случай в Исландия беше отчетен на 28 февруари, седмици след САЩ. Достоверно е делът на заразеното население в САЩ да е двойно, тройно или дори 10 пъти по-висок от оценките за Исландия. Това също предполага драстично по-ниска степен на смъртност.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама