Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Искрен Веселинов за депутатските заплати, за машинното гласуване, за неграмотните избиратели и за обществените поръчки

Публикация 26 Mar, 2020 / Интервю на Румен НИКОЛАЕВ

   Г-н Веселинов, депутатите няма да провеждат от днес заседания в парламента. По време на извънредното положение Народното събрание ще заседава само по законопроекти и актове, свързани с извънредната ситуация. Това положение  няма ли да се отрази и върху заплатите, след като няма да работи нормално парламента? Депутатите с платен отпуск на пълната заплата в карантината...

  Всеки един народен представител сам решава какво да прави и дали въобще да прави със заплатата си- дали ще я харчи или ще направи някакво дарение.

  Ето ние от нашата парламентарна група днес решихме и ще дарим 20 000 лева.Сумата е предназначена за подпомагане на нуждите на жителите на община Банско във връзка с кризисната ситуация там. Отделената сума е с фокус към възрастните хора и всички останали без работа и доход, които най-спешно се нуждаят от стоки и услуги от първа необходимост. Дарението ще бъде предадено на общинските власти.

  Това не е единичен акт и депутатите от ВМРО ще продължат да даряват средства и консумативи на хората в нужда в страната.

От 1 април предстои увеличение на депутатските заплати. Вече има и нови коментари. Заглъхна в момента обсъждането на партийните субсидии и възможността за корпоративно спонсориране. Какъв е Вашият коментар?

 Въпросът с депутатските заплати е решен преди 30 години с една формула. Понякога те се вдигат, понякога се смъкват- в зависимост от средния доход в бюджетната сфера. В цялата бюджетна сфера има повишение на заплатите с 10 на сто. Но аз не намирам в това някаква особена драма. На хората никога няма да им хареса какъвто и да е механизъм за изчисление на заплатите на депутатите, каквато и да е формулата. Ние, нашата парламентарна група  от ВМРО  направихме предложение индексацията да е като при пенсиите- един път годишно на база.

   Това предложение е депозирано в деловодството на Народното събрание. Дали ще стане част от Правилника, не мога да кажа. Но всяка една формула ще бъде подлагана на критика, тъй като повече от гражданите в държавата смятат, че депутатските заплати са необосновано високи.

   По отношение на партийните субсидии- нашият основен принцип е, че партиите не трябва да бъдат зависими от партийните интереси. Внесли сме и такъв законопроект. На председателски съвет аз съм поставял въпроса за двойното финансиране на партиите.

   Имаме разбирателство, че въпросът трябва да се отвори, но идеята беше да приключим с изборния кодекс. Експертите, които ще се занимават с двата въпроса, ще бъдат едни и същи и мисля, че тези дни това ще може да се случи.

    Все по-често се чуват гласове от граждани, а и ВМРО също изрази подобна позиция- за ограничаване на неграмотните в изборния процес, те едва ли знаят какво правят, още повече за кого гласуват.

Аз съм за такова ограничение, това е и позиция на ВМРО. Неграмотните много добре знаят за какво гласуват- за 50 лева или за друга сума. Това е един капан на българската демокрация, от който трябва да излезем. Не може хора, на които мирогледът стига до шишето с ракията и някакво мезе…

Конституцията не задължава ли гражданите да имат основно образование?

Именно с това го обвързваме. Не, не задължава за основно образование, но задължава гражданите да учат до 16 -годишна възраст. Т.е. имаме конституционно изискване, което не се спазва.  Има европейски страни /прибалтийските страни/, в които трябва да покажеш ниво на владеене на езика. Ако не можеш да се ориентираш в политическата ситуация, какъв е смисълът да даваш своя глас за бъдещето на държавата.

  Има стотици хиляди, които на национални избори не могат да упражнят правото си на глас. Трябва обаче да отбележа, че руското малцинство у нас е грамотно, чисто, културно и с нива над тези маргинални прослойки в България, за които говорим.

Вие виждате, че при някои избори разликата между победители и победени е два процента. Този вот според експертни оценки надвишава 500 000 души, основно цигани, но вече не само. Напоследък и много българи започнаха да си продават гласовете, казвайки си: Циганите вземат пари, защо да не вземаме и ние.

  Това е една епидемия, при която думата корупция означава поквара. Това е едно лице на покварата на ниско ниво.

  Машинното гласуване ще ни спаси ли от тази поквара?

 От нищо няма да ни спаси. Това е поредната утопия. Когато има едно общо недоверие към нещо, в случая към изборния процес, се измисля някаква вълшебна теза – Богът е машината от древногръцката трагедия, която се спуска отнякъде изведнъж. В случая нашият Бог е Машината за гласуване. Тя ще струва около 60 млн. лева, ще струва много пари за всяко едно приложение и няма да реши нито един проблем.

 Нашата  позиция като грамотни и мислещи хора е - няма в ЕС държава, която да провежда такова гласуване. Заявявайки своята позиция, ние казваме, че няма да пречим на експериментаторите, които се оказаха абсолютно единодушни в Народното събрание.

    Искаме да предупредим българските граждани, че се върши една гигантска спекула на тази тема за политическа употреба, която обаче ще има своите икономически измерения.

  Говорим за липса на доверие, за машини… Предстои обществените поръчки да се правят електронно.  Офертите  отиват  в Агенцията за обществени поръчки, където се обработват отново от човек, някой пак има предварителен  достъп до информация. В този смисъл- ще бъдат ли надеждно защитени обществените поръчки в новия им вариант?

  Предполагам, че въпросните служители ще бъдат доста добре наблюдавани от съответните служби, защото това ще бъде едно звено, където корупцията ще е възможна. Но все пак, това е някаква стъпка за изсветляване на обществените поръчки.

   Защото сме се нагледали на обществени поръчки, при които само цветът на очите на кандидата не са описани като условие.

   Аз имам доста по-либерални виждания за решението на този проблем. Не е необходимо да се изписват всичките условия. Достатъчно е само да се въведе някаква „застраховка” или банкова гаранция  на 100 процента на сумата за обществената поръчка. Тогава и други, по-заинтересовани хора ще следят процеса.

   Така ще има и гаранция, че фирмата, която участва, ще го свърши, а не да се възлага на 50 подизпълнители и накрая да се чудиш какво е излязло като краен резултат.  Сигурно ще мине време, но рано или късно ще вървим към такъв вариант.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама