Днес е : Сряда, 19 Януари 2022

Как се справяме с извънредното положение?

Публикация 22 Mar, 2020 / akcent.bg

Доц. д-р Атанас Мангъров: „Най-вероятно пикът на заразата ще бъде след 2-3 седмици

   „Най-вероятно пикът на заразата ще бъде след 2-3 седмици. Кога ще си тръгне не може да ви каже никой. Хората предполагат, че това ще стане със затоплянето на времето. Епидемиологията на това заболяване е същата, като тази на грипа. През лятото няма грип, не защото е топло, а защото хората излизат навън и спират да си контактуват от много близо един с друг“. Това каза доц. д-р Атанас Мангъров в студиото на "Събуди се" по NOVA.

   „Хората трябва да изпълняват стриктно разпорежданията на Националния кризисен щаб. Великобритания казва, че за да има реални резултати от такава карантина тя трябва да продължи 1 година. Аз не виждам страна от света, която да може да си позволи това“, добави Мангъров.

   Той обясни, че вирусът се отделя от болните 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптоми и около 20-30 дни след началото им.

   „Ако човек е прекарал коронавирус, той образува антитела и няма да го изкара пак. Това е инфекциозно заболяване. Ако се появи друг щам, който има други характеристики е възможно антителата да не му действат. Всяка година имаме епидемия от грип, защото те са много изменчиви. Всяка година те са еднакви, но с много малки разлики“, обясни Мангъров.

   „Правенето на ваксината срещу коронавируса не е проблем. Такъв е въвеждането и в експлоатация. За да стане това реалност е нужно тя да бъде изпитана. Това нещата, които отнемат години. Най-вероятно вече има направена ваксина, но тя не е тествана“, добави той.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама