Събота, 2 Декември 2023

ВМРО внася закон срещу “фалшивите новини“

 ВМРО внася закон срещу “фалшивите новини“
Публикация   15:13     19 Март, 2020 /     akcent.bg   /     631

ВМРО ще внесе предложения за промяна на Закона за извънредното положение между първо и второ четене

   Националното движение ВМРО внася днес предложение за промени в закона за медиите, касаещи ограничаването на “фалшивите новини“. Това стана ясно днес от брифинг в централата на партията, която е парламентарно представена в коалицията на патриотите.

   Движението работи по закона от близо година, но с оглед царящата дезинформация в обществото законът бива внесен именно по време на извънредното положение. Това коментира народният представител Искрен Веселинов.

  “Фалшивите новини са зараза, която се разпространява може би със същата скорост, както коронавируса в човечеството“, каза Александър Сиди. “Направихме, според нас, добра дефиниция на думата “медии“, за да разграничим останалите платформи, като тези на инфлуенсърите. Предлагаме бърза регистрация към СЕМ, с която медиите да могат да се регистрират, като такива“.

   Една от важните промени, които се очаква новият закон да въведе, е въвеждането на отдел за GDPR във всяка една медия. Целта е да се опазят дори IP-адресите, защото и те влизат под шапката на европейското законодателство, коментират още от партията. Достъпът до сайтове без подобни отдели трябва да бъде спрян на територията на България, независимо от локализацията на сървъра му, смятат още от патриотичната група.

   Във втората част на брифинга съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти" Искрен Веселинов заяви, че ВМРО ще внесе предложения за промяна на Закона за извънредното положение между първо и второ четене, като едно от предложенията е да спре срокът по дължимите вноски по кредити на физическите лица до края на извънредното положение.

   Това е една разумна отсрочка, коментира Веселинов и добави:

   Връщането на вноските да бъде лична воля през този период. Банките няма да загубят, единствено наличност. Но банките могат да бъдат компенсирани с едно символично освобождаване на резерва на БНБ.

Друга част от предложенията на ВМРО са:

  • Създаването на нов член 8, в който едноличните търговци и ЮЛ, които са в затрудненост, да имат възможност да поискат отсрочка от НАП за плащане на задълженията си, до прекратяването на извънредното положение. Тук поставяме условието, че трябва да се докаже, че има затрудненост.
  • Въвеждане на пределни цени на стоките от първа необходимост или максимална надценка. Това да се решава от министъра на икономиката.
  • В Кодекса на труда има дефицит – държавата затвори детските градини и учебни заведения. Затова трябва да има обезщетение към родителите, които остават вкъщи, за да ги гледат.
  • В закона за здравето – кметове на общини да могат да спрат или ограничат извършването на определени услуги – затваряне на заведения, придвижване в населени места или части от населените места.

Времената са трудни и очакваме подкрепа. Подкрепа на бизнеса и гражданите, които са пострадали. Ето защо другата седмица ще поговорим за тези теми на Коалиционен съвет, завърши Искрен Веселинов.

В отговор на журналистически въпрос относно предложението на ВМРО за специални мерки за гетата Александър Сиди посочи:

Да, смятаме, че трябва да бъдат затворени гетата, в които има хора, завърнали се от Италия, Испания и т.н. Хората са свикнали да имат права, а не задължения. Въпреки това някой хора очевидно имат повече права от другите – някои си правят тържества. Неслучайно първият ни случай е на едно циганско тържество. Да не се влиза и излиза, за да може да се ограничи заразата. Това го казваме с грижа към всички.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още