Днес е : Неделя, 17 Януари 2021

„Форбс”: Изтекли данни за коронавируса подпалиха интернет

Публикация 17 Mar, 2020 / akcent.bg

От „Голдман Сакс” прогнозират 150 милиона смъртни случая

   Миналия четвъртък от най-влиятелната банка в САЩ, а вероятно и в света, „Голдман Сакс”, са събрали изнервените си клиенти на конфиденциален конферентен разговор, ръководен от главния икономист Ян Хациус и шефа на здравния отдел Майкъл Рендел.

   Целта е била да се успокоят инвеститорите за въздействието на коронавируса върху световната икономика, съобщава "Форбс". Част от презентацията обаче е изтекла в интернет.

   От банката прогнозират, че фондовите пазари ще започнат да се възстановяват още през втората половина на тази година от срива, предизвикан от епидемията. Според „Голдман Сакс”, за разлика от 2008 г., сега няма системен риск за финансовата система.

   Очакванията за самото заболяване не са толкова оптимистични. От инвестиционната банка смятат, че коронавирусът ще засегне около 50% от населението на САЩ или около 150 млн. американци, и 75% от населението на Германия или около 58 млн. германци. Пикът на епидемията се очаква в следващите 8 седмици.

  Разпространението на коронавируса е основно между 30 и 50 градуса северна географска ширина. В това отношение той не се отличава от други заболявания на дихателните пътища, като например грипа.

  Това означава, че Ковид-19 предпочита хладното време, което изглежда го прави сезонен вирус и епидемията ще затихне през лятото.

  При 80% от заразените заболяването протича леко. Първоначалните симптоми приличат на настинка, а по-късните на грип. При 5% от заразените, основно тези в напреднала възраст, болестта протича тежко, с опасност за живота.

Смъртността е до 2%. Умират най-вече хората в напреднала възраст и тези с отслабена имунна система. Това означава, че в САЩ заболяването може да убие около 3 млн. души. Толкова и умират всяка година от старост. В глобален мащаб очакваните смъртни случаи са около 150 милиона. Това обаче не означава пряко увеличаване на смъртността със същия брой, а че много хора в напреднала възраст или в лошо здравословно състояние ще починат по-рано от дихателни проблеми. Разбира се това може да стресира здравните системи.

   Спорно е как да се противодейства на епидемията. Подходът в САЩ е за налагане на карантина. Във Великобритания пък идеята е да се позволи разпространението на вируса, така че населението да изгради имунитет към него.

   Според „Голдман Сакс” карантината изглежда е неефективна, но за сметка на значителни щети за икономиката намалява натиска върху здравната система, давайки повече време за грижа за заболелите.

   От инвестиционната банка очакват, че заради епидемията, глобалната икономика ще нарасне с около 2% тази година, което би бил най-ниският ръст от 30 години насам.

   Ще има икономически загуби заради самия вирус, но истинските щети ще са следствие от пазарната психология. Вируси е имало откакто съществува човечеството, посочват от „Голдман Сакс”.

   Те прогнозират търговска война за пазарен дял при търговията с петрол между Русия от една страна и САЩ, и Саудитска Арабия от друга.

   Освен това технически пазарът като цяло търси причина за низходяща корекция след най-продължителния период на растеж на фондовите индекси в историята.

   От инвестиционната банка посочват пред „Форбс”, че тази информация е публикувана без тяхно позволение, но не отричат нейната достоверност.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама