Днес е : Понеделник, 14 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

SOS! Тубдиспансерът в Русе остава без предпазни маски до дни

Публикация 17 Mar, 2020 / Румен НИКОЛАЕВ

   До дни Специализираната болница за активно лечение за пневмо – фтизиатрични заболявания Д-р "Димитър Граматиков" ще остане на критичния минимум на необходимите защитнини маски. Тази ситуация изрази директорът и д-р Светослав Дачев. След като свършат, не е ясно нито от къде може да се доставят, нито кой ще достави.

 Разходите на ден за предпазни средства на човек от  персонала са между 10-20 лева са за предпазни средства. Освен работещите лекари, сестри и санитари, здравното заведение харчи пари за дизефиктанти и за пациентите в поликлиниката, и в стационара. Тубдиспансерът пръв си е закупил защитни средства, още преди да бъде обявена карантината в страната, поясни д-р Дачев. 

  Нези непредвидени разходи обаче би трябвало дъражавата да компенсира, тъй като те се правят от бюджета на заведението.

  Колкото до заболелите и потърсили лечение  в специализираната болница- то техният брой тази година е намалял. Ако през януари те са били 350 души, то тази година през същия месец са паднали до 250.

  Заведението е основна с труктурна и фунционална едицина, осъществяваща контрола на туберкулозата и животозастрашаващите неспецифични белодробни заболявания като ХОББ, хроничен бронхит, белодробен емфизем, бронхиална астма, пневмонии, бронхопневмонии, белодробни абсцеси и плеврални изливи.

   Това, че към настоящия момент няма много болни, не е гаранция за нищо. Тези заболявания  са с показатели, които бързо се променят, предупреди д-р Дачев.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама