Днес е : Понеделник, 27 Март 2023

Мерки срещу коронавируса: без кино и театър, ограничения на износа, шиене на маски

Публикация 08 Mar, 2020 / akcent.bg

   Забрана за износ на предпазни маски и облекла и започване на засилено производство в България, спиране на културните мероприятия в цялата страна и ограничаване на спортните прояви, забрана за извънкласни дейности за учениците в засегнатите региони и препоръка за отмяна на туристическите резервации в двата града. Това са част от мерките, които правителството предприе във връзка с разпространението на коронавируса COVID-19 в страната, след като днес са установени общо четирима заразени.

  Премиерът Бойко Борисов призова българите "да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и можем със съвместни усилия да преодолеем този бич" и разпореди на министрите да са на разположение 24 часа в денонощието и да дадат личен пример за спазването на мерките за коронавируса.

  Българските производители ще започнат спешно производство на маски, като на заседанието се разбра, че има антибактериален текстил, достатъчен за 3 млн. маски. Премиерът заяви, че защитни облекла ще се доставят включително с хеликоптери на местата, където не достигат, и ако трябва, ще бъдат изпращани допълнителни лекари до болниците.

  "Ананиев (здравният министър Кирил Ананиев - бел. ред.), заминава за Плевен и Габрово. Лично проверява маски, облекла, ако трябва, допълнително инфекционисти да се дадат", заяви Борисов.

   Двете болници, в които има пациенти с коронавирус,преминават към карантинен режим на работа - те ще приемат нови пациенти само с необходимост от спешна хирургическа помощ и спешни случаи на сърдечно-съдови и неврологични заболявания, реши правителството.

   До второ нареждане се забранява износът на маски и защитни облекла, включително ръкавици и предпазни очила. "МВР и ДАНС да използват своите сили, особено Икономическа полиция, за спекула и възникване на спекула. Да не отиват да купуват и след това да препродават", разпореди Бойко Борисов.

   Посланикът в Турция е натоварен да подпише договора за доставка на допълнителни предпазни средства за България - 50 хиляди маски и 100 хил. защитни облекла. "Сега, щом мине точката на Министерски съвет, сме се уговорили посланикът в Турция да подпише договора, за да може камионът да тръгне към България. Даже няма да чакат и плащането", увери Борисов.

  Страната разполага с общо 7 хиляди теста за доказване на коронавирус, се разбра на заседанието днес. "Имаме около 4 хил. новоплатени тестове плюс близо 3 хиляди в наличност. Считаме, че са абсолютно достатъчни", каза Борисов. Днес щабовете във всяка област ще посочат резервите от легла, които може да осигури всяка болница. Разширява се и кръгът на хората, които ще бъдат тествани за коронавируса.

   В цялата страна се забранява провеждането на културни мероприятия, а спортните се ограничават. Първоначално идеята беше забраната за посещения на театри и кина да важи само в регионите с установени случаи на коронавирус - Габрово и Плевен, но по предложение на министъра на културата Боил Банов рестриктивните мерки се разширяват. "Мисля, че рискът е прекалено голям. Един човек да има, това означава, че всички присъстващи на събитието могат да бъдат заразени", аргументира се Банов.

  По отношение на спортните събития, в цялата страна състезания ще се провеждат при закрити врата, без публика, а детските спортни мероприятия ще бъдат спирани. В двата града с коронавирус спортните събития ще бъдат отменени. "Ако така върви светът, съм убеден, че ще отложат и олимпиадата", изтъкна Бойко Борисов.

   В двата областни центъра се забранява провеждането на извънкласни дейности в училищата - екскурзии и зелени училища, а във висшите учебни заведения се предлага забрана на учебните занятия и преминаване към дистанционна форма на обучение. В момента страната е в грипна ваканция до 11 март, като в Плевен и Габрово вероятно тя ще бъде удължена.

  „Ще се пристъпи към отмяна на посещенията на туристически обекти в Плевен и Габрово и препоръка да се отменят туристическите резервации.

   Премиерът изтъкна, че е против пълното ограничаване на достъпа до засегнатите градове. "В много държави се въведе, но ми се струва излишно, ще се създаде много паника", мотивира се Борисов и посочи, че хората трябва да бъдат убеждавани да не предприемат пътувания до тях, освен ако не е крайно наложително, и да вземат мерки за дезинфекция.

  В засегнатите градове пред всяка болница патрули от двама полицаи ще помагат да се ограничи ненужният достъп на хора, като ще отклоняват желаещите да посетят близките си. Премиерът Борисов специално препоръча с тази задача да бъдат натоварени най-вежливите полицаи. "Патрули по двама души - възможно най-вежливите. Те всички са вежливи, но най-вежливите, да обясняват на хората, да кажат най-човешки, не да се репчат", каза Борисов.

   Правителството призова хората да не изпадат в паника и да не изкупуват хранителните и др. стоки от първа необходимост от магазините. В магазините в страната има достатъчно храна и вода за един месец, увери кабинетът.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама