Днес е : Неделя, 17 Януари 2021

Ето какво прави Интернет с паметта?

Публикация 07 Mar, 2020 / akcent.bg

   Още вода в мелницата на онези, които твърдят, че Интернет ни прави глупави. Според проучване използването на Интернет за търсене на факти и информация ни прави по-зависими от него за в бъдеще, съобщава PsyBlog.

   Колкото повече хората търсят факти онлайн, толкова по-малко предпочитат да се осланят на паметта си за дори най-прости въпроси.

   Психолозите наричат това “когнитивно разтоварване”. Ефективно, Интернет иззема функциите на човешката памет.

   "Паметта се променя. Нашето изследване показва, че като използваме интернет за да подпомагаме  и развиваме паметта си, ние всъщност ставаме все по-зависими от него.", казва водещият учен на изследването Д-р Бенджамин Сторм.

   Докато преди ние сме се опитвали да си припомним нещо, сега не се натоварваме с това.

   Паралелно с увеличаването на информацията достъпна чрез смарфони и други мобилни устройства ние започваме прогресивно да се осланяме на нея.

   За целите на изследването на участниците са били задавани серии от умерено трудни, но тривиални въпроси.

   Едната група е можела да ползва Google при отговорите, докато другата е трябвало да се осланя на собствената си памет.

   По-късно и на двете групи са били дадени серии от лесни въпроси и на двете групи е било разрешено да използват Google, ако решат.

   Резултатите показали, че тези, които са използвали Интернет преди е по-вероятно да го използват отново. Забележително е, че 30% от тези, които са използвали интернет по-рано не са се и опитали да отговорят на някои от лесните въпроси, като се осланят само на паметта си. Те просто предпочели да получат отговора на Google.

   Тези, които използвали паметта си преди, били значително по-склонни да я използват отново.

  "Ако ви е позволено да запазите някаква информация, която ви трябва, на компютър, шансовете са, че няма да отделите твърде много когнитивни ресурси за да я запомните. В резултат, вашата способност да запомните тази информация са намаляват. Няма особено съмнение, че тези технологиите засягат това, което помним.", казва професор Иван Риско,  специалист, който работи по проблемите на когнитивното разтоварване.

   Или, разбира се, можем да кажем, че това е естествения път на нещата: ние използваме тези инструменти, които работят.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама