Днес е : Събота, 23 Януари 2021

Машинното гласуване ще оскъпи вота с 60 млн. лева по сметки на управляващите

Публикация 24 Feb, 2020 / akcent.bg

   Въвеждането на машинно гласуване на изборите ще ги оскъпи с около 50 - 60 млн. лева, казва в интервю за "24 часа" председателят на парламентарната правна комисия Анна Александрова (ГЕРБ).

 Толкова по думите ѝ ще струва купуването на 15 хиляди машини. Добавя и че за да се съхранят 15 хил. машини, е необходим склад от порядъка на 80 тира. Преди седмица вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че машините ще струват около 30 млн. лв.
   Александрова коментира предложенията за промени на изборното законодателство, около които за момента парламентарните групи не постигнат консенсус. На следващите избори ГЕРБ иска да има възможност за гласуване и с бюлетини, и с машини, БСП - само с машини, а "Обединени патриоти" - само с бюлетини. Сега Александрова отново изтъкна, че вот и с машини, и с хартиени бюлетини няма да оскъпи толкова процеса, но посочи и гласовете на противници на тази идея, според които така ще се обезсмисли машинният вот и ще се работи двойно. Темата предстои да бъде отново обсъдена на заседание на работната група във вторник.    Тя съобщи, че според изчисления на една машина могат да гласуват по 200 души при средно време 5 мин. "И двама да имаме, които не се справят, ще се блокира целият изборен процес. Ако настане опашка от 20 - 30 души, младите няма да искат да чакат повече от час например", изтъква тя в полза на предложението да се гласува и с хартиени бюлетини."

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама