Днес е : Петък, 3 Април 2020

Юнашката тава приготви в Бабово 1280 литра вкусна зелева чорба

Публикация 23 Feb, 2020 / akcent.bg

За шеф- готвача Ангел Ангелов кметът Пламен и секретарят на читалището Пепа са истински възрожденци

В Юнашката тава бяха приготвени в Бабово за фолклорния фестивал 1280 литра вкусна зелева чорба.

  Хилядите гости и участници се бяха въоръжили с търпение, за да опитат приготвената в промишлени количества и едновременно с това вкусна гозба.

    Тази пикантна смес съдържаше 500 литра зелева чорба, 400 литра зелева чорба, 120 кг. свинско месо, 20 кг. фиде и 360 жълтъка.

  Майсторът на тази наистина много вкусна чорба е запалил огънят малко след 6 часа сутринта и към 11.15 е била готова- около 5 часа.

  Освен емблематичната за фолклорния фестивал зелева чорба, в тази Тава са от април 2012 година са приготвени на различните места над 4 млн. ястия. Ще е трудно да бъдат изброени всички, но сред запомнящите се е „белият курбан” в Ихтиманско,  боб с пушени кокали в Боровец, кебап но няколко вида с пилешко, свинско или телешко….

Това разказа за Акцент Ангел Ангелов, председател на УС на Национален тръст за съхранение на културно- историческото наследство на България. Това е една фондация, която се опитва да разказва за времената, които са отминали и с които трябва да се гордеем. Да покаже какъв е бил начинът на живот, начинът на хранене на хората. Засега сме се концентрирали в края на 19 и началото на 20-ти век.

В нашия музей в Копривщица сме започнали възстановка на хляб от времето на Помпей.

Малко сме изоставили поколението от 60-те и 70- те години, а сме отишли при техните деца.

  Дали се усеща завръщане към корените, към фолклора?

   Не, категоричен е Ангелов. Това е мода, много грозна мода, която ще отшуми и нищо няма да остане от тези начинания. Това сега е едно харчене на едни пари по проекти, снимки и… до там.

   Но добре е, че има хора като кмета на Бабово Пламен и секретарят на общината Пепа- за мен това са хора- възрожденци. Затова за нас е удоволствие, за да бием по 400 км. и да участваме в празника.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама