Понеделник, 2 Октомври 2023

Бабово излъчи и победителите във фолклорния празник Греяна ракия и зелева чорба…

Бабово излъчи и победителите във  фолклорния празник Греяна ракия и зелева чорба…
Публикация   08:34     23 Фев, 2020 /     Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     3745

Катерина Симеонова и Петър Пламенов са "Най-лична мома" и "Най-напет юнак" на фестивала

      Повече от 1000 участници от 36 групи взеха  участие в проведения вчера за пети пореден път фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската чорба” в Бабово . Повече от 7 часа на площада идваха и си отиваха желаещи да усетят настроението и да отнесат част от него в иначе скучното ежедневие. Танците на различните самодейни групи и състави увличаха гостите в кръшни хора и допълнително повдигаха настроението от греяната ракия.

    Сред десетките участници бяха и тези от домакините Бабово, Сливо поле, Ряхово,  Юделник, Тръстеник, Чилнов, Красен, Черешево, М. Враново, Мартен, Борисово, Нова черна, Старо село, Нова черна.Тръстеник се представи с няколко вива ракии, между които и тиквена, както и няколко вида зелеви чорби.

  За цялостно участие  трето място бе отредено за Сливо поле, на второ- Старо село и на първо- фамилия Симови- Сребърна

  Атрактивен и емоционален бе конкурсът за „Най- напет юнак” и „Най-лична мома”.

  Сред момите се отличиха Ивайла Баева от Голямо Враново, Емилия Йорданова от Бабово, като първото място отиде в с. Климентово при началната учителка Катерина Симеонов. Участничките показаха и автентични носии, повечето от които са от чеизите на техните баби и прабаби.

  Петър Пламенов от Голямо Враново бе избран за „Най- напет юнак”. Най-много аплодисменти от публиката получи 2- годишният С. Симеонов от Нова черна.

  За Най-добра ракия второ място  бе дадено на Глоджево,  а първото отиде в Старо село.

   За „Най-добра зелева чорба” бяха наградени участниците семейство Симови от Сребърна, НЧ „Светлина” с. Чилнов, НЧ Тръстеник, Глория Георгиева от Русе, В. Николов от Борисово.

 На трето място бе класирано читалището от Нова черна, НЧ „Съединение Климентово зае второто и първото място бе за Т. Георгиев от Старо село.

  Всичко това се случи благодарение на сериозната организация от страна на кмета Пламен Пенков и секретарят на  Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров 1927" Пепа Стоянова, както и на подкрепата на Община Сливо поле в лицето на кмета Валентин Атанасов и неговият екип.

 

 

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha