Днес е : Сряда, 3 Юни 2020

Фолклорен празник събра над 4000 души на Голяма Задушница в Бабово

Публикация 22 Feb, 2020 / Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ

Атрактивни конкурси съпътстваха фестивала "Греяна ракия и зелева чорба от старовремски рецепти"

Над 4000 души днес предпочетоха да гледат и бъдат съпричастни към петото издание на фолклорния празник в с. Бабово "Греяна ракия и зелева чорба от старовремски рецепти".

  Случайно или не, празникът съвпадна и с Голяма Задушница- когато се извършва помен за мъртвите /самото име на празника идва от това, че е за Душата/.

  За поредна година тук бе и Юнашката тава, в която бе приготвена около 1300 литра зелева чорба.

  Колоритът на празненството в Бабово струеше именно от душевността на цялото празненство, от всичките над 1000 участници от 36 формации от различни градове и села на Северна България. Кметът на Бабово Пламен Пенков в щрихи представи семантиката на името на селото, дошло от Бабин хан, по средата на пътя между Русе и Тутракан.

  В приветствието си към гости и участници кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов благослови ставащите тук вълнуващи събития през последните години- "весели, пъстри, сърдечни, родолюбиви, незабравими. Шепа хора сте бабовчани, а духът ви, енергията ви, творческият ви устрем- големи, много големи!".

  "Този празник събра в едно местния фолкрол, кулинарната традиция, майсторството на дедите в селските занаяти и неподръжаемото умение на българина да живее в трудните времена с песни, танци и неугастващ стремеж за творчество и лично израстване", казо още Атанасов.

  Сериозна надпревара имаше в конкурсите за греяна ракия- 21 участника, за зелева чорба- 16 , най-автентична старовремска софра- 26. Много емоция донесе и конкурсът за "Най- напет юнак" и "Най- лична мома".

  Специална награда получиха и децата от детската работилница "Житената питка", които участваха наравно с възрастните.

   Всичко това се случи с отличната организация от Народно читалище "Н.Вапцаров 1927 г."  със секретар Пепа Стоянова и кметство Бабово с кмет Пламен Пенков, както и с подкрепата на Община Сливо поле в лицето на кмета Валентин Атанасов и неговите заместници. Михаил Чиликов бе дори след спомоществователите на събитието. Подкрепа оказа и Съюзът на дунавските овощари.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама