Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Мария Богомила представи дебютната си стихосбирка „Слънцето в мен"

Публикация 14 Feb, 2020 / akcent.bg

Дебютната стихосбирка „Слънцето в мен" на Мария Иванова, избрала творческия псевдоним Мария Богомила, бе представена пред над 200 гости в зала „Европа" на Доходно здание снощи. Спектакълът бе част от арт салон „Любов и вино", ежегодно организиран от ОП „Русе арт" и Община Русе.

Присъстващите в залата бяха посрещани под звуците на класически произведения, изпълнени от младите пианистки Вероника Илиева и Цвета Атанасова, ученички на Евгени Желязков от Националното училище по изкуствата в Русе. Любимата русенска актриса Ралица Паскалева поздрави гостите на събитието от видеоекран и прочете „Мила на Господ Бог", стихотворение, от което идва и псевдонима на авторката – Богомила. Публиката се наслади на две солови изпълнения на Мери-Ан Савова, която пристигна специално за спектакъла от Виена.

Водещ на вечерта бе известният русенски актьор и директор на ОП „Русе арт" Мариан Савов, а стиховете на Мария бяха представени от друга обичана актриса, също от Русе - Детелина Керин. „Love of my life", „Пропадам в бездната на чаша вино", „Проекция", „Надежда" бяха само част от представените за пръв път пред русенска публика стихове.

   По време на спектакъла от презентация на видеоекрана гостите видяха първата тетрадка на авторката със стихове, още от първи клас. 7-8 годишна тя вече цитира любими свои автори, един от които Елин Пелин. По детски чиста поезия, която Мария грижливо пази и до днес, повече от 30 години, в първата си тетрадка с лично творчество, за да й напомнят да върви по стръмното, от връх до връх... към все по-нови висоти...

   „И така по пътя си, все пише... По най-невероятни поводи и вдъхновения... И на най-невероятните места... върху салфетки, лист хартия, в телефона, в самолета върху пликове за повръщане...", става ясно от презентацията.

   „Идеята това Слънце да изгрее в истинска книга, идва след една специална среща по време на турнето на Христо Стоичков, по повод представянето на биографичната му книга. Среща, която я вдъхновява.... Толкова, колкото я вдъхновява и срещата с Издателството. Същото това издателство, което 25 години покорява върхове, издава Стоичков, Мишел Обама и куп други знаменитости.... И за първи път – поезия".

   Изненадата на вечерта бе свързана с водещия на „Любими песни за любими хора" по Бг радио – Наско Стоянов, който разказа какво огромно приятелство ги свързва с Мария. „Тя е от хората, които вдъхновяват", каза той. А на екрана след него се появи и самият Христо Стоичков, който по своя неповторим начин пожела успех на Мария в мерена реч и разказа други любопитни истории от познанството им. „Знам, какво можеш. Това го изпитах при представянето на моята книга в Русе. Големи поздравления за това, което правиш!", каза от екрана любимецът на поколения българи.

   Самата авторка Мария Иванова – Богомила сподели съкровени мисли с аудиторията, благодари на специални в сърцето й хора и представи издателката си Милена Стефанова, която също беше в залата. Там бяха още народният представител Пламен Нунев, заместник областните управители Валентин Колев и Свилен Иванов, общински съветници, приятели и гости.

   Вечерта продължи на чаша вино със снимки и раздаване на автографи.

   Книгата „Слънцето в мен" може да бъде закупена в книжарниците „Хеликон", „Сиела", както и в сайта на издателство „Софтпрес".

Коментари

Реклама

Реклама