Днес е : Петък, 3 Юли 2020

Топлофикация Русе ще инвестира 20 млн. лв. до края на годината

Публикация 12 Feb, 2020 / akcent.bg

10 млн. лв. ще бъдат вложени в сероочистка и още толкова- в реконструкция на 5-ти котел

  „Топлофикация Русе” ЕАД съобщава, че на 10.02.2020г. в 9:40 часа, възникна повреда в работещия парогенератор, което  наложи извеждането му от експлоатация и пуск на резервния парогенератор. Същия ден възникна повреда и в резервния парогенератор. В момента той се експлоатира с понижени параметри на гориво природен газ, биомаса и въглища.

Създалата се ситуация не позволява ефективната работа на пречиствателните съоръжения и по тази причина нормите за допустими емисии по показател прах не са спазени. Поддържането на парогенератора с възникнал технически проблем  се прави, за да не се прекрати изцяло подаването на пара и гореща вода към гражданите на гр.Русе. 

  Дружеството работи по отстраняване на проблема  по възможност в най-ранни срокове.

    Снимки: Авторът

  Това беше информацията, която топлофикационното дружество качи на страницата си в интернет, след като гъст черен пушек притесни част от гражданите на Русе.

  Оказа се, че това е бил технологичен проблем, който е свързан с непълното изгаряне на въглищата в котел № 8, след като авария е възникнал в котел №7. Авария и в №8 се е появила, като междувременно №7 е бил отремонтиран. До края на денонощието ще бъде отстранена повредана и в котел №8. Това заяви изп. директор на дружеството Севдалин Желев пред Акцент.БГ.

   Сероочистка

  Топлофикация Русе очаква всеки момент да получи строителните книжа и разрешения, за да започне изграждане на сероочистваща инсталация. Тя ще бъде свързана с котел № 4,5 и 7.

   Инвестицията в това скъпоструващо съоръжение е 10 млн. лева, поясни Желев, от които 2 млн. лева са за строителство, апаратура, съоръжения, газовръзка. Това според изп. директор трябва да се случи до края на юни  т.г.

      Реновиране на котел  №5

  В непосредствена близост се работи и по реновирането на котел № 5, за което ще отидат още 10 млн. лв., каза Желев. С това се очаква да се подобри и работата му. Реконструкцията се очаква да завърши до края на тази година. Реално в Топлофикация Русе дори и през зимния период работи само един от 8-те котела, от които четири отговарят на съвременните изисквания за експоатация.

    Сепариращата инсталация

Община Русе и „Топлофикация“ подписаха договор за изграждане на сепарираща инсталация. Това е заглавие от БНР от далечнита дата 18.11.13 г. До днес това реално не се е случило.

  Вече пуснатата в експлоатация инсталация е прехвърлена като собственост на един младеж от София, като, както се очертава, няма да обслужва Община Русе, въпреки подарените 17 дка. общинска земя. В момента сепариращата инсталация безплатно не третира боклук на общината.

   От Топлофикация обясниха, че МОСВ изисква да се издаде Комплексно разрешително, а това щяло да отнеме две години. Затова се ползва  разрешително от РИОСВ, което позволява работа на 1/3 от капацитета /който, по думите на специалист в "Топлофикация", може да се увеличава. Оттук обясниха, че единствено РИОСВ Русе в сравнение с други инпекции в други градове е проявило такава рестрикция и затова реално нищо не се случва.

   Инвестиционна програма

 През миналата година "Топлофикация- Русе е проявила желание и е пуснала задание за присъединяване на няколко входа в ж.к. "Здравец- Север" и един блок в "Родина", но нито една строителна фирма не е реагирала на поканата.

  Не съм сигурен, че ако тази година отново предприемем крачка в тази посока и отново питаме желаещи собственици на жилища, дали вече ще ни повярват, след като два пъти вече излиза, че сме ги излъгали, обясни Желев.

   Какво гори Топлофикация Русе?

  Основната суровина, която се гори в котлите на "Топлофикация- Русе", са висококалорични въглища, внос от Русия. Създаденото напрежение и конфликт между Украйна и Русия през последните години не позволява въглищата да се карат по Дунава и да се разтоварват на пристанище Изток. Сега те се транспортират с камиони от Варна, което допълнително оскъпява цзената им. В микса се включва или слама, или слънчогледово кюспе.

  Дори и да имаме желание, в Топлофикация Русе към момента не е възможно да се гори RDF, бе категоричен Желев.

 

 

 

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама