Днес е : Сряда, 8 Юли 2020

ГЕРБ пробват да премахнат хартиените бюлетини, Борисов нареди да се купят машини

Публикация 12 Feb, 2020 / akcent.bg

Опозицията: Без възторзи, Борисов просто спазва закона

    На следващите парламентарни избори да има машинно гласуване, реши правителството днес. "Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне съмнение, че не желаем.

   Ние ще сме единствената страна в ЕС. Тамq където ги има, ще ги премахват, но ще похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите", каза премиерът в началото на днешното правителствено заседание. 

   "По въпроса вече се работи. Всяка избирателна секция ще бъде снабдена с машини и вотът ще става чрез машини", увери вицепремиерът Томислав Дончев, който заедно с ЦИК е отговорен намеренията да станат факт.   Той допълни, че е нужно да се прецизира законодателството и да се реши дали ще се гласува машинно или хартиено.

   "За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи за гласуване, това прави изборите необосновано скъпи", поясни Дончев.  По неговите думи са нужни около 15 хил. машини. Борисов нареди машините да бъдат купени, а не наети.

   В заключение той разкри и мотивите за решението: "Понеже всички се упражняват, ние днес приемане точката и се включваме в общия хор на подкрепящите" (машинното гласуване, б.а.).  Преди местните избори миналата година спешно бе отменена възможността за гласуване с машини в 6 хиляди секции в цялата страна, тъй като на база на опита от европейските избори по-рано Централната избирателна комисия обяви, че ще има проблеми при отчитането на резултатите.

   Преди това по предложение на ДПС в законодателството бе записано, че на следващите парламентарни избори през 2021 г. в страната ще се гласува само с машини, с изключение на секциите с под 300 избиратели.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама