Днес е : Събота, 23 Януари 2021

Общинските съветници дадоха зелена светлина на проекта на Еонметал за логистичен и производствен център

Публикация 10 Feb, 2020 / akcent.bg

  Общинските съветници малко преди 16.30 часа дадоха Предварително съгласие за три поземлени имота, които да придобие Еонметал България ООД за изграждане на лигистичен и производствен център, както и на училище за летци и изграждане на нова съвременна писта. 31 общински съветници гласуваха За, 3-ма против, 14- въздържали се.

   По неофициална информация гласувалите Против са старейшините от  СДС,а въздържалите се- от ГЕРБ

   Съгласието е необходимо за получаване на Сертификат клас А от частен инвеститор.

  Точката предизвика сериозни дебати. Ето и повечето от изказванията.

    Летището  първоначално ще бъде авиационен център за обучение на летци.

  Елеонора Николова- Дискусия в правната комисия- материалът, подготвен от общинска администрация, е несериозен. Благодаря на Акцент.БГ, откъдето почерпих необходимата информация, каквато администрацията не предостави.

  Пенчо Милков като депутат: Концесията за летище София е между ГЕРБ и ДПС, а за летище Русе между кого ще е, пита Николова.

   От логистичен център сме се превърнали в глуха провинция.

Да има предварителен конкурс за идеен проект,, да стане ясно каква е волята на Община Русе.

  Асен Даскалов- ВМРО ОП- през последните 20 години летището не функционира. Изграждането на модерен логистичен производствен парк е в интерес на общината. Поздравявам общината за взетите мерки за запазване на интересите и.

  Предварителното съгласие- възможност преди да се продаде имотът, ще има гаранция от Агенцията по инвестиции. Ако не отговаря, ще бъде оттеглено Съгласието.

   За Община Русе ще има гаранции за имотите.

  Пламен Рашев БСП- да не зачеркваме един път, да дадем възможност на инвеститора да се докаже.

Наталия Кръстева ГЕРБ- инвестиционното намерение не беше достатъчно ясно и достатъчно разбрано. Меморандумът не е подписан от кмета??? Сериозността на едно сериозно намерение се доказва с банкова гаранция. Няма как да се изгради отношение на базата на малкото информация.

  Нормата е заобикаляне на нормата за държавната собственост. Изменение от 2017 година.

Мирослав Славчев Атака- днес е исторически ден за Русе. Положението в момента- бившето Летище е част от Паркстрой. Една такава сериозна инвестиция би го върната в „играта”.

Станимир Станчев СДС – Не може да говорим за един стратегически имот, че нищо не става от него. Той е на коридор 7 и 9. Основна дейност е производство на машини.

 Защо бързаме, работил ли е инвеститорът подобни проекти?

 

Адвокат Огнян Минчев: Община Русе не извършва дейност на този имот, както и не се предвиждат дейности, които общината да извършва. 2016 г. е заличено Летище Русе. Това решение на обвързва общината. Няма значение факта, че Еонметалл е с 2000 лв. капитал. Участват като физически лица от няколко инвестиционни дружества.

Е. Николова: Меморандумът- е или не част. Притеснения- имотът да не е ипотекиран и за чия сметка ще е направата на оценката?

Минчев- имотът е предоставен от МС  2014 година. Имотът се отнема от транспортното министерство. Имотите се преобразуват от публична в частна.

   Възможно е да се предоставят имоти, свързани с дейности. Общината казва, че не извършва и не предвижда да извършва.

Арх. Георги Савов- едната статут за транспортна дейност, а другата- за

 Проектната разработка- интензивността озеленяване- 30 на 35 процента. Локални и общи пречиствателни станции.

Пехливанян- възможност за концесия…

Адв. Минчев- цена на оценката- настоящото проектно задание е на ниво инвестиционно проучване. Никой не би започнал инвестиционно проектиране, без да е наясно.

Центрове има построени в Южен Китай и Малайзия. Първи център за обучение на пилоти. Съчетание между карго и пътнически полети.

  Между 57 и 67 млн. общо.

Иво Пазарджиев- няма човек, който не иска да заработи Летище Русе. Нормално е да има притеснения. Малкият /2000/ капитал не е проблем. Дружеството тепърва ще увеличава капитала си.

   До момента не се случи нищо с този проект.

Пенчо Милков- в община Иваново кметът е дал това решение. На председателски съвет бе представен проектът, но не всички са били. Затова сега не знаят.

Вписва се ипотека в полза на Общината. Министерски съвет, несвързан с мен, ще вземе отношение за качеството на инвеститора.

 Общинските имоти да са публично известни- ще се направи електронна карта на сайта на общината.

 Работим за единен модел за публичност.

 

Коментари

Маринов  
12:17:33 / 2020-02-11

Вчера на състоялата се сесия на общ. съвет тук в Русе,гледах и слушах внимателно,каква ще е съдбата на бившето летище,било гордост за нашия град преди началото на дългия и не значим т. нар. български демократичен преход.По един категоричен начин,от изказванията на някои съветници се разбра, кои са победителите на отминалите избори и кои не са успели.Злото в паметта на хората, ги прави непредсказуеми в техните действия.По паметливите русенци знаят,как се управляваше градът ни през периода 2003-2005 година.Големите обещания,че Русе от частен град,ще се превърне в прекрасно място за живеене на гражданите му и техните деца,останаха там където бяха обещани."Стопанинът" "мотивирал" публиката да гласува за него,я остави на средата на пътя,защото избра столицата.Днес при новите обстоятелства,хората излъгали преди години избирателите си,трябва да подбират думите си,когато говорят,че милеят гр. Русе.

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама