Днес е : Петък, 3 Юли 2020

Панголини може да са преносители на коронавируса

Публикация 08 Feb, 2020 / akcent.bg

   Смъртоносната епидемия от коронавирус в Китай може би се е пренесла от прилепите към хората посредством нелегалния трафик на панголини, люспести бозайници, ценени в Азия като храна и в народната медицина, съобщава Ройтерс.

   Панголините са едни от най-честите жертви на трафик на животни в Азия, въпреки че са защитени от Конвенцията за търговия със застрашени видове, защото месото им се счита за деликатес в страни като Китай, а люспите са използвани в традиционната медицина.

   "Последното откритие ще бъде от голяма важност за превенцията и контрола на източника (на вируса)", обясняват от Аграрния университет на Южен Китай, в който се води изследването. 

Смята се, че епидемията, която до днес погуби 638 души в Китай, е започнала от пазара в град Ухан, в централната провинция Хубей, на който се продават и живи животни. 

Експертите смятат, че вирусът може да е възникнал при прилепи и след това да е предаден на хората, възможно посредством други видове.

   Анализът на генома на новия коронавирусен щам, извлечен от панголините, показа съвпадение от 99% с това на заразените хора, съобщава официалната китайска новинарска агенция Синхуа, добавяйки, че изследването открива, че панголините са "най-вероятния междинен преносител". 

   Очакват се още изследвания да потвърдят по-категорично новите констатации. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама