Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Преброяването наближава, вижте какво ще ни питат

Публикация 07 Feb, 2020 / akcent.bg

На сайта за преброяването са публикувани картите с въпросите, които ще ни зададат

   Всеки, който желае може да се включи в пробното електронно преброяване през март тази година, преди същинското преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г.

   Пробното преброяване с преброители ще е само за три определени района – Разград, Велинград и район „Студентски“ в София, но електронното ще е отворено от 20 до 26 март за всички граждани в цялата страна. Така ще се тества въпросникът за преброяването и, ако се налага, ще се направят корекции. Преброителните карти вече са публикувани на специалния сайт за Преброяването 2021, който работи от днес.

   От Националния статистически институт призоваха хората да участват в пробното преброяване. Неговата цел е да се тества и организацията за предстоящото през 2021 г. мащабно статистическо проучване, което, както се изрази председателят на НСИ Сергей Цветарски, ще направи „снимка с висока резолюция, за да можем да обхванем всички детайли от портрета на населението“.

   За първи път при предстоящото преброяване през 2021 г., а в определените райони и при пробното, ще се направи т.нар. георефериране на жилищните сгради. Зам.-председателят на Националния статистически институт Диана Янчева обясни, че на всяка жилищна сграда ще бъдат определени географските координати и тя ще влезе в специален регистър. Тази база данни ще бъде ползвана впоследствие от общините.

   На въпрос на журналист дали това означава, че ще се търси информация и за незаконните постройки, Янчева подчерта, че при преброяването няма да се интересуват дали сградите са законни или незаконни, а ще се опишат всички места, които се използват като жилища, и условията в тях. Както се изразих това е една снимка, няма да има наказателна санкция, допълни Сергей Цветарски.

    Всички, които ще участват в пробното преброяване, не се освобождават от задължението да участват в националното преброяване догодина.

На сайта Преброяване 2021 има и подробна информация за районите, включени в пробното преброяване.

    Публикувани са и въпросите, които ще се задават от двете допълнителни извадковите изследвания - за раждаемостта и за миграцията. Първото включва въпроси като: колко деца имате, колко деца бихте искали да имате и какво ви спира. Тези изследвания се правят при всяко от последните преброявания на населението и целта сега е да се види как се променят нагласите в обществото.

   От НСИ съобщиха, че предстои набиране на преброители за пробното преброяване. На сайта има и специален раздел „Как да стана преброител“.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски и зам.-предедателят Диана Янчева по врме на пресконференцията днес

Председателят на НСИ Сергей Цветарски и зам.-предедателят Диана Янчева по врме на пресконференцията

   Източник: НСИ

   Същинското преброяване ще бъде през януари - февруари 2021 г., когато преброяване на населението ще има във всички страни от ЕС. Преброяването в България ще се проведе на два етапа: Чрез онлайн електронна преброителна карта от 22 януари до 31 януари 2021 г. и чрез посещение на домакинствата от преброител от 8.00 часа на 1 февруари 2021 г. до 20.00 часа на 15 февруари 2021 г.

Основната цел на преброяването е да събере качествена, съпоставима и изчерпателна информация за броя, демографската структура и социално-икономическите характеристики на населението, както и за броя и характеристиките на сградния и жилищния фонд, за жилищните условия на домакинствата в страната.

Данните от преброяването ще се използват от държавната администрация в процеса на вземане на решения и разпределяне на финансиране в различни области като образование, здравеопазване, социална защита и други. Данните от преброяването са в основата на разработването на национални и регионални политики, както и при разпределянето на европейски фондове за регионални проекти и инициативи.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама