Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Очаква се златото да продължи да поскъпва още 2-3 месеца

Публикация 03 Feb, 2020 / akcent.bg

Тежестта на коронавируса от Китай продължава да задушава международните финансови пазари

    Развитите пазари записаха в края на януари понижения под тежестта на коронавируса, който заплашва да се превърне в епидемия. През уикенда стана ясно, че е регистриран смъртен случай на Филипините вследствие на зараза с новото заболяване, тръгнало от Китай. Вече има данни за заразени в 18 държави.

   В петък индексът на трийсетте сини чипа Dow Jones спадна с повече от 600 пункта или 2.05%, изтривайки натрупаното през януари. S&P 500 регистрира най-лошия си ден от октомври след понижение от 1.8% до 3225 пункта, а технологичният Nasdaq изостана с 1.6 на сто до 9150 пункта.

   През последните седмици напрежението около коронавируса засили тревогите и в икономически аспект и какви биха били последиците от епидемия върху търговията, доставките и глобалния икономически растеж. Акциите на авиокомпании като American и United спаднаха с повече от по 3%, а тези на Delta – с 2.4%, след като администрацията на Тръмп наложи по-стриктни мерки относно пътуването до Китай. Caterpillar поевтиня с 3% след като CEO-то на компанията предупреди за „глобална икономическа несигурност“ в последния си финансов отчет заедно с разочароващи очаквания за приходите през 2020 година. От друга страна акциите на Amazon поскъпнаха със 7.4 на сто след отличен отчет, силно надминаващ анализаторските очаквания, което върна компанията в клуба на гигантите с пазарна капитализация над 1 трлн. долара.

   В Европа ситуацията беше сходна с тази в САЩ. Немският бенчмарк DAX изтри 1.33 на сто до 12981 пункта, а британският FTSE – 1.30% do 7286 пункта. Френският САС изостана с 1.1% до 5806 пункта.

               Икономически данни – САЩ

   Първата седмицата за февруари 2020 година разберем какви са данните за месечната промяна в нивото на индекса на активността в производствения сектор на САЩ. Институтът ISM ще публикува резултатите за януари в 17:00 часа българско време. Индексът се приема като значим индикатор за бизнес активността в страната и големи отклонения от прогнозираните стойности е възможно да доведат до завишена волатилност. Очакванията на анализаторите са за стойност от 48.5 спрямо 47.2 за месец декември.

Amazon

След силен финансов отчет, който лесно надмина очакванията на анализаторите, компанията се изстреля до над 2050 долара за акция, но в рамките на сесията записа спад от 2%. Въпреки това остана над 2000 долара и още днес е възможно да имаме тест на това ниво. При задържане над него ще може да се влезе в дълга позиция, но при спад под него би могло да се очаква атака на 1950 долара, която да се използва за краткосрочна къса позиция.

EUR/USD

Най-търгуваната валутна двойка е на път да възстанови движението над възходящата тренд линия след пробива от втората половина на януари. Това ще съвпадне с пробив и на 50-дневната средна ЕМА. Индикаторът MACD записва възходящо движение и в краткосрочен план сме бичи настроени за поскъпване на двойката.

XAUUSD

На седмичната графика на златото се вижда възходящото движение от края на 2018 година със забавянето в средата на 2019 година. Възможно е поскъпването на ценния метал да се запази в близките 2-3 месеца, след което да последва лека корекция – аналогично на последните месеци на 2019 година и началото на 2020.

Dow Jones IA

Индустриалният индекс изтри в петък окончателно натрупаното през януари със спад от над 600 пункта и проби 50-дневната експоненциална средна. Индикаторът MACD бележи спад и скоро може да доближи нулевата територия. При пробив на 100-дневната ЕМА и спад под 28000 пункта ще очакваме корекцията да се задълбочи за тест на тренд линията от август 2019 насам. При отскачане над 28000 пункта ще може да се влезе в дълга позиция с цел изкачване над 50-дневната пълзяща средна.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама