Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Васил Божков ще повлече много след себе си

Публикация 02 Feb, 2020 / akcent.bg

   Около сагата с Васил Божков си мисля колко противоречив понякога е животът.

  От една страна от десетилетия се правиш на велик и недосегаем и презираш медиите, от друга – като трябва да се защитаваш, започваш да ги обичаш и не даваш интервюта само на списание „Пчела и кошер“. Изведнъж „презряната“ журналистика стана ценна и важна извън предполагаемата вярност заради рекламите.

   От една страна от десетилетия развиваш в държавата многомилионен бизнес, от друга изведнъж същата тази държава става лоша и съсипва бизнеса. Но едва, когато самата държава си потърси парите. До преди месеци каква беше?

   Сега за един от бившите съдружници е майка, за другия – мащеха…

   И тук идват напълно логичните въпросителни. Комисията по хазарта май се оказва пробита и то от години? ОК. Но това значи, че са пробити нейните петима членове. Те са от различни министерства – на МФ, на икономиката, има и цял представител на ДАНС. Там е заровено кучето – да се контролират взаимно. Какво стана?

   Къде дремехте бе, хора? Или колективната безотговорност  (или колективният интерес) по комсомолски казано означава безотговорност? Комисията е пряко подчинена не на министерството, а на министъра на финансите. Какво ще отговори Владислав Горанов?

   Тъй като познавам Васил Божков още от Г-13 и след това от клуб „Възраждане“ да ви кажа – ще си брани интересите и собственото си оцеляване докрай. Правилно отбелязват от прокуратурата, че знаят срещу кого се изправят.

   Въпреки, че преди доста години един от най-ярките представители на едрия бизнес Илия Павлов съветваше никой от частния бизнес да не се опитва да се бори с държавата, Васил Божков обвини и финансовия министър и директно Борисов като хора, които се опитват да му вземат „хляба“.

   Ето и цитата: „Ако господин Гешев иска да търси престъпници, нека да се огледа по-високо от Комисията по хазарта, във връзка с тези такси и този закон. Гледайте по-нагоре от комисията. Кой е над комисията – министърът, кой е над министъра – министър-председателят“.

   Това вече е покана за челна конфронтация с държавата.

   Дали прокуратурата „ще гледа по-нагоре“ никой не знае, а и това е нормална защитна теза на обвиняем, но тръгне ли обективно да разследва, със сигурност ще изскочат прелюбопитни имена на политици и бизнесмени, сравнени само с прочутото кафяво тефтерче на Цветан Василев и показанията му, които се пазят при швейцарски нотариус.

   Въпросът е дали и обществото и политиците са готови да понесат (предполагаемите) факти и (предполагаемия) скандал.

 

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама