Днес е : Понеделник, 30 Ноември 2020

Иззеха и културни ценности на Божков, той официално е лидер на банда

Публикация 30 Jan, 2020 / akcent.bg

Мамел и с лотарията - "печелившите" не били истински

   Васил Божков вече официално е обявен от прокуратурата за лидер на организирана престъпна група, включваща него, 3-ма негови приближеви и бившия шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев. Според държавното обвинение от 2014 г. групата се е занимавала "с множество тежки умишлени престъпления" - изнудване, данъчни и длъжностни престъпления, както и подкупи.

   "Липсва огромната сума от половин милиард лева, която представлява коледна надбавка на всеки пенсионер за 10 години", каза днес говорителката на главния прокурор Сийка Милева на общ брифинг, свикан с МВР и Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ).

   От думите на представителя на АДФИ се разбра, че става въпрос за несъбрани такси на базата на различния начин на изчисляване на налозите, които е трябвало да дават лотарийните игри. А не за неплатени данъци. (Не е известно как такси ще се съберат със задна дата.) Към другите обвинения на бандата бе споменато още "пране на пари", но не и данъчни престъпления. Митев единствен ще отговаря и за престъпление по служба - по чл. 282.

   Наблюдващият прокурор Венцислав Фердинандов отбеляза, че Държавната комисия по хазарта (ДКС) не е сигнализирала за нито едно нарушение през всичките тези години. Затова пък е установено, че Божков бил предлагал по 10 хил. лв. на ден на служител на ДКХ - но с цел да се отнемат лицензи на конкуренти в хазарта. Този подкуп е бил отказан.

   По много интересна тема повдигна завесата вътрешният министър Младен Маринов.

   "Иззети са културни и исторически ценности - предмети, които изискват да бъдат иззети по специален начин. Затова са привлечени и експерти от Министерството на културата. Операцията премина добре", оцени в резюме Маринов.

     В рамките на каква необходимост са събрани ценностите на един от най-известните колекционери в България, стана ясно, че са иззети в рамките не на запор от КПКОНПИ, а на обичайното "претърсване и изземване". "Още повече, че става въпрос за престъпления, за които законодателят е предвидил и конфискация на половината имущество", обясни превантивните действия наблюдаващият прокурор Фердинандов.

   Сийка Милева допълни, че става въпрос за "множество картини в жилище, обитавано от Божков". От думите ѝ се разбра още, че жена му не е сред арестуваните - при нея са извършвани претърсвания и изземвания (известно е, че съпругата му Елена Динева ръководи Фондация "Трейс за хората", която се занимава с културните ценности на Божков, б.р.).

   Наблюдаващият прокурор Фердинандов каза още, че към досъдебното производство срещу президента на "Нове холдинг" е приобщено и друго разследване: те установили, че капиталът на някои от  дружествата му не бил достатъчен, за да могат да бъдат изплащани в пълен размер печалбите, които се твърди, че хората реализират.

   "Както и се съдържат данни, че лицата, които се афишират в публичното пространство, всъщност действително голяма част от тези лица не съществуват реално", каза наблюдаващият прокурор.

   На журналистически въпрос как ще коментира градската легенда, че печалбите от лотарийните игри не са реални, Фердинандов отговори:

   "Не е градска легенда, след като го казва наблюдаващият прокурор".

   От брифинга стана ясно още, че четиримата от 5-членната ОПГ са зад граница в неизвестност, в ареста е само Огнемир Митев с мярка за 72 ч. Но после ще му бъде поискана постоянна.

   По темата с 19-те лица, за които вчера бе съобщено, че са задържани за 24 часа, продължавало да се работи.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама