Днес е : Неделя, 17 Януари 2021

Обсъдиха възможността за откриване на дежурен детски кабинет

Публикация 28 Jan, 2020 / akcent.bg

     На 27.01.2020 г., вчера, в 15.00 часа в заседателната зала на УМБАЛ Канев  се проведе среща между УМБАЛ Канев, РЗИ, РЗОК и всички, на 20  лични лекари и специалисти със специалност педиатрия. Информацията на Акцент.БГ потвърдиха трима участници в срещата.

   Целта е била да се обсъди и потърси възможност да се организира дежурен педиатричен /детски/ кабинет за Русенска Област.

   Директорът на УМБАЛ Канев Иван Иванов е предложил болницата да осигури помещение за кабинет, както и заплащане на желаещите да дежурят.

  При условие, че  лекарите и специалистите  се съгласят, ще  дежурят веднъж на месец и половина. Директорът на УМБАЛ Канев  Иван Иванов им осигурява 150 лв. на дежурство.

   По време на срещата не се е стигнало до консенсус. Не со посочени и причините за липсата на интерес от личните лекари - педиатри.

   Едно от предлоположенията е, че предложените пари за дежурство не отговарят на риска, който дежурният лекар поема при поставяне на диагнозата на болно дете.

    Предстои втора среща, на която очаква да се вземе окончателно решение.

 При идването си миналата седмица в Русе д -р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание изрази скептицизъм относно изграждане на детски спекен кабинет към Спешното отделение на болницата.

  В детското отделение на УМБАЛ Канев са останали да работят само 4 лекари педиатри, а пациентите са значително повече. Почти е невъзможно всички чакащи да бъдат обслужени и прегледани според изискванията за 20- минутен преглед, защото това би значело вместо за един, болните да бъдат преглеждани 3 дни. Вече се отччита тенденция деца от други области- Разград и Силистра, също да идват в русенската болница.

Коментари

Реклама

Реклама