Днес е : Вторник, 16 Август 2022

Европа е пред нова вълна на чумата по свинете

Публикация 25 Jan, 2020 / akcent.bg

   Докато милиони китайци изваждат днес от фризерите си свинско, за да празнуват Нова година, митничарят Джесика Андерсън и нейният бийгъл Бети обикалят на международното летище "О'Хеър" в Чикаго около пристигащите от Китай в търсене на незаконно за внос свинско месо. След малко се оказва, че кучето наистина е надушило шунката в сандвич на пътник на "Чайна еърлайнс" от Шанхай.

   Един сандвич, идващ от страна, където чумата по свинете уби близо половината животни по свинефермите и домашните дворове, наистина е опасен и може да пренесе в САЩ нелечимото заболяване. То вече нанесе огромни щети по света, вдигна на места цените на свинското до рекордни стойности и това не е всичко.

 

 

Картата показва къде п освета е най-голямата концентрация на свине в аграрния сектор.

© Reuters

Картата показва къде п освета е най-голямата концентрация на свине в аграрния сектор.

   Тази седмица Германия съобщи, че африканската чума бе регистрирана в Полша в глигани само на 12 км от границата на един от най-големите производители на свинско в света. Франция - също голям производител - с тревога следи как приближават такива случаи от Белгия.

   Вирусът не е опасен за хората, но и изглежда Европа е пред нова вълна на избиване на хиляди и хиляди свине. Епидемията е вече в над 50 държави и макар в някои от тях да присъства отдавна, в около 40 от тях е избухнала през последните 5 години и ще се разраства, казва Дейв Пибърн, главен ветеринар на американския Национален борд на производителите на свинско месо.

 

 

Европа е пред нова вълна на чумата по свинете

© Reuters

   На 17 януари комисарят на ЕС по въпросите на здравеопазването Стела Кириакиди заяви, че вече 10 държави от съюза са със свинска чума. Отделените от Брюксел над 100 млн. евро дават резултати, но за тази заплаха е нужна глобално решение. Издигането на огради по границите не може да спре заболяването, защото трябва да е само една от мерките, допълни тя. Според нея в Чехия чумата е напълно унищожена, но има случаи предимно в Източна Европа - в България, трите балтийски републики, Румъния, Унгария, Полша, Словакия, Италия и Белгия.

   Същия ден в България в сила влязоха нови изисквания за по-висока биосигурност при отглеждане на свине в лични стопанства, фамилни и индустриални ферми. Така в личните стопанства вече ще може да се отглеждат не повече от 3 прасета за угояване с осигурени места за храна, вода и съхранение на фуража. Всяко стопанство трябва да има ограда и обособено място за отглеждане на животните с определена площ. От стопаните се изисква да дезинфекцират и да ограничат контакта с хора и други животни.

 

 

Още през есента на 2018 г. Китай въведе драстични мерки за овладяване на епидемията.

© Reuters

Още през есента на 2018 г. Китай въведе драстични мерки за овладяване на епидемията.

   Седмица по-късно Министерство на земеделието, храните и горите удължи до 16 февруари срока за групов лов на дива свиня, която е един от основните разпространители на чумата, защото досега е изпълнен по-малко от 45% от плана за отстрел. За да се намали популацията - а с това и рискът от зараза - за малко повече от 3 седмици трябва да бъдат убити почти 50 000 животни.

   Дори при най-строго спазване на тези изисквания, заплахата от чужбина остава. На 22 януари Италия съобщи, че е конфискувала и унищожила в Падуа почти 10 тона свинско от Китай, което е забранено за внос. То е било скрито под товар със зеленчуци в склад край града, управляван от китаец. Той е обвинен в контрабандна, търговия с опасни за здравето храни и разпространяване на заболявания по животните.

 

 

 

Европа е пред нова вълна на чумата по свинете

© Reuters

  Същия ден Китай съобщи, че вирус на африканската чума е регистриран в 5% от пробите от кланици. И това са само официалните данни.

   Дейв Пибърн напомня, че вирусът оцелява във фризерите и когато китайците извадят месото за новогодишната трапеза, сред него може да има заразено и необработени остатъци от него да се дават на прасетата. Има и по-тревожни съобщения.
   Според него данните за намалели случаи се разминават с реалността. "Това, което чувам от ветеринари, пътуващи из страната, е, че там на доста места има вирус и нови случаи на зараза. Все още се опитват да рестартират работата на свинефермите, но изглежда мерките им не са особено успешни и животните отново се разболяват."
 

 

За китайската Нова година властите извадиха от държавния резерв четвърт милион тона свинско, но цените са толкова високи, че хората си купуват много по-малко.

© Reuters

За китайската Нова година властите извадиха от държавния резерв четвърт милион тона свинско, но цените са толкова високи, че хората си купуват много по-малко.

   Пибърн разказва и нещо наистина престъпно. "Криминални елементи използват дронове, за да пускат заразен материал на територията на фермите. Когато чумата се появи, собствениците панически продават месото, престъпниците идват и го изкупуват на безценица." Печалбата от такава дейност е доста добра, защото на някои места заради епидемията цената на свинското се удвои само през последните месеци и се утрои спрямо нивата преди година.

   Джесика Андерсън с нейното куче-търсач на летището в Чикаго е част от засилените мерки, които САЩ предприеха в защита на своите над 77 милиона свине и бизнес на стойност от 23 милиарда долара годишно. Но хората не достигат - изчисления на митниците показват, че има нужда от около 3200 служители, специализирани в инспектиране на земеделски продукти по пристанища и летища, но разполагат само с 2500. Всеки ден в страната влизат милиони пътници и стотици хиляди контейнери.
 

 

Пораженията от епидемията в Югоизточна Азия

© Reuters

Пораженията от епидемията в Югоизточна Азия

    Те трябва да следят не само за това какво идва от Китай - най-големият в света производител и със сектор за 1 трилион долара - но и от България, Полша, Белгия, Виетнам (там бяха избити вероятно поне една четвърт до една трета от свинете), Филипините, Южна Корея, Индонезия... Министерството на земеделието проведе симулация и учение за това как епидемията тръгва в Мисисипи и се разпротранява в най-важните за сектора щати като Северна Каролина, Айова и Минесота. "Ако се промъкне, ще съсипе индустрията ни във вида, в който я познаваме сега", казва Пибърн, цитиран от "Ройтерс".

 

 

Къде регистрират случаи на африканска чума съседите на България.

© Reuters

Къде регистрират случаи на африканска чума съседите на България.

   Откакто се появи последната вълна от африканска чума по свинете, властите по цял свят опитват да се преборят с щам на вирус, който се появи в Грузия и изглежда доста по-устойчив от познатото досега. В Европа Франция и Германия избиват стотици хиляди глигани, Тайланд изби прасетата в провинция до Мянмар където се появи заболяването, Южна Корея изпрати войници да ловят и застрелват диви свине по границата със Северна Корея, Виетнам изкара армията, за да е сигурен, че болните животни са ликвидирани и унищожени. Австралия изгони виетнамци, опитали контрабандно да внесат свинско, и разпрати консултанти по тихоокеанските острови, за да предотврати попадането на чумата в страната.

   Заразената храна или отпадъци от приготвянето ѝ са един от основните проблеми. Вирусът оцелява в тях седмици наред и е известно от данни по света, че на някои места именно така е започнала епидемията. В развитите страни се изисква фермерът да има разрешително за използване на такава храна и е задължен да я обработва термично преди да я даде на животните. В Китай направо забраниха подобно хранене.

   Щетите в Китай продължават да се трупат. През 2019 г. производството на свинско стигна 16-годишно дъно от 42.55 млн. тона месо, което е спад с 21.3% спрямо 2018 г., когато избухна епидемията. Според изчисления на Rabobank реалността е пад с 25% и намаляване на производството с още 10-15% през 2020 г.

  Източник: Дневник

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама