Днес е : Четвъртък, 1 Юни 2023

Амортизирана ж.п. линия, волтова дъга и цистерна с фалшив сертификат за причините за трагедията при Хитрино

Публикация 24 Jan, 2020 / akcent.bg

Светослав Първанов: Стоим зад машинистите. Булмаркет инвестира в системи за сигурност на подвижния състав

   Делото относно инцидента в село Хитрино на 10.12.2016 г. приключи на първа инстанция в Окръжния съд в Шумен на 22 януари тази година. Съдия Румяна Райкова присъди на машинистите на „Булмаркет Рейл Карго“ Димитър Михнев и Радослав Петков общо 25 години лишаване от свобода. Мотивите за това свое решение се очаква да бъдат изготвени в установения от закона двумесечен срок. Какви ще бъдат действията на машинистите и техните защитници от тук нататък е тяхно решение, което Булмаркет ДМ  подкрепя.

   През тези три години, докато продължава разследването и съдебният процес,ние бяхме умерени в публичността си. През това време активно търсихме причините за инцидента, търсихме истината Това заяви днес на пресконференция зам. управителят Светослав Първанов..

   Съпричастни сме с мъката на пострадалите и техните семейства. Тук е мястото да припомним, че още на третия ден от инцидента фирма БУЛМАРКЕТ ДМ  преведе 100 000 лева за посрещане неотложните нужди на пострадалите. Служители на фирмата на доброволни начала участваха в разчистването на терена, въпреки пряката опасност за живота им. Затова и бяха наградени от тогавашния министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Затова ние сме повече от наясно  с трагедията и нейните житейски последици във всеки един дом в Хитрино.

   И точно защото не искаме това страдание да се повтаря, ние се чувстваме длъжни да се борим за истината. 

   А тя е, че не високата скорост е основна причина за инцидента в село Хитрино, а лошото състояние на железопътната мрежа, неподготвения маршрут за движение на влака и незаключеното състояние на стрелка №5, заедно с двукратното подаване на напрежение в електрическата мрежа, както и цистерната, която  би трябвало да бъде бракувана, а не пусната в движение! Това наше твърдение се позовава на изводите от последните експертизи, приети по делото от Шуменския окръжен съд.

От направените съдебни експертизи се вижда,  че независимо с каква скорост се движи влаковата композиция, е могъл да случи този инцидент. Тези заключения са направени от български експерти – вещи лица и се доближават в максимална степен до заключенията на международните експерти, наети от БУЛМАРКЕТ ДМ. Но в случая са избрани от съдията от Шуменския окръжен съд и компанията не би може да бъде упреквана в непрозрачност.

   Всички тези изводи и заключения се случиха по времето на съдебното дело и то във финалната част на процеса, след като съдът уважи част от исканията на защитата на машинистите. Всички тези факти обаче, можеше да се изяснят по време на досъдебното производство. Можеше, но това не се случи.

   Разследването на този инцидент още от самото начало се водеше едностранчиво и тенденциозно. Търсеха се, изземаха се и се подлагаха на експертизи само и единствено предмети, данни и факти, които са в подкрепа на обвинителната теза. Нито едно от исканията на защитата за изземане на части от стрелката, траверсите и релсите не бе удовлетворено. Нито едно искане за преустановяване на действията на НКЖИ по разчистване на терена, преди да бъдат извършени огледи на местопроизшествието от разследващите.

   По този начин завинаги бе отнета възможността да се направят нови огледи, да се измерят, фотографират или изземат важни за разследването доказателства.

  Дали причина за тенденциозното разследване е оказания върху разследващия екип от НСлС натиск от зам.-главния прокурор или причината е някъде другаде , е въпрос, който също търси своя отговор.

   Затова сме убедени, че машинистите нямат решаваща вина в този случай, категоричен бе Първанов

   Според нас основната причина е състоянието на железопътната инфраструктура и спешно трябва да се вземат мерки, за да се предотвратят бъдещи инциденти.

  Ние сме загрижени за живота на хората, сигурността на товарите и недопускането на друг подобен инцидент.

   За повишаване на безопасностността на превозите инвестирахме в системи за сигурност на подвижния състав. Оборудвахме шест от своите електровози със системи за видеонаблюдение в реално време, видеорегистрация и контрол на скоростта, включително контрол на поведението на машиниста. Отчитаме в реално време скоростта, локацията и извършваме онлайн наблюдение от диспечерски пункт. Планирали сме още инвестиции в системи за сигурност за 2020 година, като част от нашите приоритети в инвестиционния план на компанията за следващите пет години.

   Апелираме, че ако не се вземат спешни мерки за подобряване състоянието на железопътната инфраструктура, инцидентът Хитрино ще се повтори и въпросът не е дали и къде, а кога!

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама