Днес е : Вторник, 4 Август 2020

Председателят на Район Тараклия се срещна с ректора на Русенския университет

Публикация 13 Jan, 2020 / akcent.bg

  Иван Паслар - председател на Район Тараклия, Р Молдова беше на работно посещение днес в Русенския университет. Основна тема на разговора му с ректора чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев беше трансформирането на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет.

   Проф. Белоев припомни, че вече три години двете държави обсъждат възможности и търсят варианти за постигане на най-доброто решение за подпомагане на развитието на образованието и младежите в Район Тараклия. В края на миналата година е създадена работна комисия, като представител в нея от Русенския университет е проф. Юлиана Попова. Подготвен е и проект на споразумение между двете държави, което урежда въпроси от по-общ характер. В началото на януари проф. Белоев е провел среща с министъра на Образованието и науката, г-н Красимир Вълчев, където отново е обсъдена темата. Очакванията на всички ангажирани институции са процесът на преобразуване на Тараклийския държавен университет във филиал на Русенския университет да приключи до месец март. Така, организацията на учебния процес и приемът ще бъдат осъществени в необходимите срокове за започващата през септември нова учебна година.

    Иван Паслар сподели, че е провел работни срещи с представители на бизнеса в Район Тараклия. По време на разговорите става ясно, че за развитието на икономиката в региона са необходими специалисти от областите: аграрно инженерство, транспортни технологии, икономика и компютърни науки. Проф. Белоев увери г-н Паслар, че Русенският университет е готов да започне обучение по тези специалности още през идната учебна година.

   По време на срещата бяха обсъдени и други организационни въпроси относно отпускане на стипендии за студентите с български произход, подобряване на условията в кампуса на университета, както и възможност за въвеждане на обучение в квалификационна степен „Професионален бакалавър“.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама