Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Повдигнаха обвинение на Нено Димов за умишлена безстопанственост

Публикация 10 Jan, 2020 / akcent.bg

Екоминистърът в оставка ще остане в ареста и през следващите 72 часа заради водната криза в Перник

   Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов отива на съд заради водната криза в Перник, стана ясно от брифинг на прокуратурата.

   Срещу него вече е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост.

   Димов, който беше член на кабинета „Борисов 3“ от квотата на „Обединени патриоти“, прекара нощта в Трето районно в София, където първоначално бе отведен на разпит след спецакцията в неговото ведомство, но впоследствие бе задържан за 24 часа.

   Чрез адвоката си той подаде оставка от ареста, а премиерът Бойко Борисов я прие. Предстои тя да бъде гласувана и от депутатите в парламента.

   Според прокуратурата Димов е давал разрешения водата от язовир „Студена“ да бъде използвана за промишлени нужди, въпреки че е бил надлежно уведомен в писмен вид, че нивото ѝ е значително намаляло. Съгласно Закона за водите язовирът е държавна собственост и като такава се стопанисва от МОСВ. Нивото на водата пък се съблюдава от местното ВиК, което е докладвало за проблема на министерството.

   „Установено е, че от началото на 2018 г. нивото на водата в язовир „Студена“ значително е намаляло, за което ВиК дружеството е уведомявало непрекъснато община Перник, областната управа и МОСВ. Министърът е този, който ежемесечно е утвърждавал водоподаването за промишлени, битови и екологични нужди“, обясни Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Според събраните от прокуратурата доказателства, за периода 1 януари 2018 г. - 17 ноември 2019 г. Нено Димов умишлено е издавал разрешителни за ползване на вода от язовир „Студена“ и то в пъти по-големи, макар и притокът на язовира да е намалял драстично. С това той е нанесъл щети, изразяващи се в изразходването на милиони литри вода, довело до водната криза в Перник и региона.

   Наказателното производство е образувано преди месец, а в него предмет на проверка са ремонтът на язовирната стена и водонапорната кула, извършен със заем от Световната банка, отбеляза от своя страна наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

   В хода на разследването се проверя и съпричастността на местното ВиК дружество, 51% от което пък са собственост на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Вече са събрани около 50 тома доказателства, а според прокуратурата от тях може да се направи обосновано предположение за умишлена безстопанственост от страна на министър Нено Димов.

   По данни на прокуратурата, ако министърът не е издавал конкретните разрешителни за ползване на воден ресурс от язовира за промишлени нужди, към настоящия момент в него е могло да да има над 7 мил. кубични метра вода, които са напълно достатъчни, за да няма режим в Перник.

   „Събираме доказателства във всички посоки. През вчерашния ден бяха извършени няколко претърсвания, както в служебни помещения на ВиК оператори и МОСВ, така и в домовете на бившия областен управител на Перник, бившия кмет и бившкия управител на ВиК дружеството. От кабинета на министъра и от дома му са иззети документи, касаещи дружеството „Юлен“ и концесиите с него“, съобщи прокурор Кънев, но подчерта, че в момента в тази посока няма данни за извършено престъпление.

   Ако Ненов Димов бъде признат за виновен, той може да поучи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години. Той ще остане в следствения арест с прокурорска заповед за 72 часа, а от прокуратурата обявиха, че ще поискат спрямо него да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

   „Това не е краят, напротив, само началото е.
В момента сме стигнали до това ниво, но нашата работа продължава. Проверките продължават, не само в Перник. Ще направим всичко възможно, ако можем да стигнем до всички виновни в тази криза“, заяви от своя страна главният сектретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

   С негова заповед, подписана съвместно с председателя на ДАНС, от днес се извършват проверки във всички ВиК дружества в страната, но никъде няма акции и нахлувания на ДАНС и МВР.

   2 часа по-късно, на излизане от следствието на „Г. М. Димитров“, защитникът на Нено Димов обяви, че няма правни основания за неговото задържане, защото не може да се предполага, че той ще се укрие или ще извърши ново престъпление. Според адвокат Ина Лулчева той е обвинен в дейност, която е осъществявал по съвет на експерти в министерството.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама