Днес е : Вторник, 25 Февруари 2020

Бобокови, Божков… Кой ще наддава за златния медальон на хан Омуртаг на търга в Ню Йорк?

Публикация 09 Jan, 2020 / akcent.bg

   На 15 януари на търг в Ню Йорк ще бъде продаден златният медальон на хан Омуртаг. Това е втори открит екземпляр, първият, открит преди повече от 40 години, се намира в Националния исторически музей. Ценна историческа находка, украсила кориците на две книги за средновековна българска история, публикувани на Запад.

   Изложеният екземпляр на търг в Ню Йорк е от същата матрица, като онзи в Националния музей, както казват специалисти. Това може да се установи и с просто око, снимките за търга са достатъчно качествени. Само че новопоявилият се екземпляр е с по-хубав отпечатък, с по-ясни надписи.

   Няколко богати колекционери от България се очаква да наддават за него. Бизнесмените братя Бобокови имат монетна сбирка, която от години поддържат и увеличават с нови експонати. Те са си назначили и експерт нумизмат, бивш музеен служител, да я поддържа. Със сигурност техен представител ще се появи на търга в Ню Йорк.

   Наддаването е открито още от средата на декември по интернет и вече има 4 участници онлайн. На 15 януари ще се наддава на място в зала, в салон на „Класик нумизматик груп“ (CNG), може би най-голямата нумизматична аукционна къща в света, с най-модерна лаборатория и експерти, към които се обръщат за тестове музеи по света.

   Евентуален кандидат за монетата в средите на нумизматите сочат и Васил Божков, който притежава безценна колекция от антики от тракийско до римско време. Няма специална монетна сбирка, но проявява интерес към уникати от българската история. Неприятностите, които има с данъчните и с бивши съдружници в хазарта няма да му попречат да наддава за монетата.

          А къде е държавата?

   След като в e-vestnik първи съобщи, че такава монета се предлага на търг в Ню Йорк, само два вестника подхванаха темата. От държавните институции запазиха мълчание. Но се оказа, че тихомълком правителството е изпратило писмо до американските власти тази монета да бъде свалена от търга в Ню Йорк и да бъде предадена на българската държава като национална ценност, изнесена нелегално, съобщи в. „Уикенд“.

   Кориците на две книги, издадени на Запад, за българската средновековна история, са илюстрирани с медальона на хан Омуртаг.

   Искането е по милиционерски комично, защото на този аукцион в Ню Йорк излизат само монети с доказан произход. Самият факт, че монетата още не е свалена от продажба, показва, че никой там не смята да се съобрази с българското искане. Още повече, че то е безпочвено.
   Монетата може да е българска национална ценност, но дали е намерена въобще в България? По времето на хан Омуртаг страната граничи с империята на Лудвиг (Людовик I) Благочестиви на Запад. Това е някъде докъм източните граници на днешна Германия. Територията на тогавашна България е няколко пъти по-голяма от днешната.

   Монетата също така може да се окаже онзи екземпляр описан и скициран от археолога Карел Шкорпил през 1905 г., както пише и в обясненията на търга за монетата. Възможно е тя да е попаднала в монетна колекция на запад още преди повече от 100 години и сега излиза на бял свят.

   При такива случаи други държави отделят средства и наддават на търг. Такава идея още не е хрумнала на сегашния културен министър Банов, който иначе обича пиар акции – яви се лично на търг във Виена да откупи маслен портрет на княз Александър Батемберг за 38 хил. евро. И това беше представено шумно в медиите като голям успех за българската култура, с телевизионни репортажи, изявления. Такъв портрет, както се оказа, има в Националната галерия, макар и по-малко копие.

Сегашната монета е по-голяма национална ценност, а цари медийно мълчание.
В някои страни при такива случаи доброволци организират фонд да съберат пари за откупуването на някоя национална ценност, какъвто пример дава в специалната си статия по този въпрос Любен Дилов-син (виж тук).

  Монетата в Ню Йорк е пусната с начална цена 30 хил. долара и вероятно ще бъде купена от частен колекционер, а не от държавата.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама