Днес е : Понеделник, 6 Юли 2020

Временна комисия ще помага за подобряване качеството на въздуха в Русе

Публикация 30 Dec, 2019 / akcent.bg

Единно, заедно да се противопоставим на проблемите, които стоят пред нас. Това заяви днес на нарочна пресконференция кметът на Русе Пенчо Милков.

  Да се създаде временна комисия, която да се занимава с въздуха в Русе. В случай, че тя ще бъде гласувана от общинските съветници. Комисията да заседава публично- на страницата на общината и общинското радио. Всички русенци са добре дошли на заседанията на тази комисия.

   Тя трябва да събере цялостната, достоверна информация за реалното състояние. Такава комисия е била създадена през 90-те години на миналия век. Да се направи цялостна инвентаризация на промишлените предприятия.

   Кметът не може да остане мълчалив дори и да е на границата на своята компетентност, смята още Милков.

    Временната комисия ще излезе и с решение за това какво трябва да се направи.

   Освен общински съветници, от общината експерти, РИОСВ, представители на БАН.

   Представители на предприятията също да участват в дебатите. Гражданите да посетят заводите, които се считат за потенциални замърсители, ще предложи кметът.

  Не трябва да имаме илюзии, че замърсяването не идва от битовото замърсяване. Да гориш гуми, платове, ПДЧ, това е канцерогенно, вредно за децата и за всички.

  Какви коли караме, каква е отговорността на всяко семейство към чистотата на въздуха. Да обичаш Русе не означава само да имаш снимка на Левски или да е татуиран по тялото.

Пушекът и ароматите ще са същите и след като предприятията излязат в отпуск, изрази мнение Милков.

  Не само санкции, но и разясняване. Нека има по-голяма съпричастност към проблема. В дните на наднормено замърсяване идва най-вече от битовото замърсяване през зимните месеци.

  Русе трябва да има уреди, които да контролират състоянието на въздуха.

  Проверки вече се извършват и са установени и замърсители. Посетени са и някои от тези предприятия.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама