Днес е : Събота, 30 Май 2020

Времето през декември

Публикация 01 Dec, 2019 / akcent.bg

Температурите в Русе през първата десетдневка

   Последният месец от годината ще започне с температури, близки до обичайните. Като цяло, очакванията на синоптиците са тази година през декември средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1˚, в Горнотракийската низина – 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони – около 4˚, в планините — от минус 8 до минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 11° и минус 6°, а най-високите – между 10° и 15°. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м.

   Времето в Русе през първите 10 дни от периода ще бъде с превалявания. От неделя до вторник ще вали, а сухо време се очаква до петък, когато отново ще има превалявания. Минималните температури от сряда ще паднат под 0 градуса и ще достигнат до -3 градуса. Максималните ще се движат между 3 градуса и 10 градуса.

              Астрономическата зима започва на 22 декември в 6 часа и 19 минути.
 
   След застудяването в края на ноември, първият зимен месец ще започне с температури близки до обичайните. Още през първата седмица на декември, в периода 3-6 декември се очакват валежи и застудяване. На места в Северна и по високите полета на Западна България на места валежите ще се примесват и ще преминават в сняг, но заради голямата динамика на атмосферата и редуващите се чести колебания на температурите, снежна покривка няма да се задържа. В края на десетдневието отново предстоят валежи, предимно от дъжд.
 
   Условията за валежи ще се запазят и в началото на второто десетдневие. Температурите слабо ще се понижат и на места, главно в Предбалкана, по високите полета на Западна България и в североизточните райони, е възможно за кратко дъждът да премине в сняг, без да се образува трайна снежна покривка. През втората половина от десетдневието динамиката на атмосферата ще намалее и вероятността за валежи е по-малка. Температурите слабо ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните.
 
   През третото десетдневие по-вероятно е да преобладава облачно време, с намалена видимост, без съществени валежи. Има тенденция и за постепенно понижение на температурите, така че да станат близки до обичайните.
 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама