Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Регулирането на Airbnb: офлайн предизвикателствата пред онлайн бизнеса в България

Публикация 28 Nov, 2019 / akcent.bg

  "Изсветляване" - под това мото преминава опитът на управляващите да регулират набиращите популярност онлайн платформи за краткосрочно отдаване на имоти.

    В последните две години сайтът Airbnb, който придоби популярност по света с евтините, предлагани почти на приятелски принцип имоти, които се ангажират само с натискане на един бутон и въвеждане на данните от банкова карта, преживя истински бум и в България. Предлаганите в София имоти се увеличиха три пъти за две години и половина. Това може да обясни желанието на властите да вкарат бизнеса в ясни законови рамки и да осигурят плащането на данъци, както правят много други страни. Необясними обаче остават поредица от действия - от това, че за пореден път промени се правят не директно, а косвено - през друг закон, без да се съобразят несъответствията с други държавни регулации и без ясни разчети за финансовия ефект от упражнението и с готовност за още промени "в движение" до окончателното одобрение от Народното събрание.

       Две напред, едно назад

   Както и много други идеи в последните години, и тази за регулацията на онлайн платформите като booking и airbnb върви в ритъма "две напред, едно назад".

   Източник: Дневник

 

Коментари

Реклама

Реклама