Днес е : Неделя, 5 Февруари 2023

Учители и полицаи се включват в недоволството

Публикация 19 Nov, 2019 / akcent.bg

   От синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" обявиха, че ще затворят образователните институции, ако властта приеме предложението първият ден от болничния да е за сметка на болния. "Намерението на държавата доказва, че националният социален диалог е незначим и неефективен, генериращ фиктивни политики. Ако бъде приета тази мярка, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици", гласи позицията на синдиката. Дори и за миг да си представим, че тази хипотеза бъде приета, то това ще бъде брутално признание, че ние, работещите, признаваме, че сме "лъжци" и сме готови да платим за евентуално съществуваща порочна практика за фалшиви болнични, категорични са от "Подкрепа".

   Синдикалната федерация на служителите в Mинистерството на вътрешните работи (СФСМВР) също сe противопоставя на предложението да не се плаща първият ден от болничните. Най-голямата полицейска организация оценява това като тежко посегателство срещу социалните и осигурителните права на гражданите.

   СФСМВР определя като откровена и силно демотивираща гавра лишаването на служителите в МВР от средства при боледуване. И всичко това на фона на издевателството срещу хората, които получават 0,25 лв. на час за нощен труд, 0,10 лв. на час за време на разположение и хиляди часове некомпенсиран по никакъв начин извънреден труд, възмущават се те.

   Определението, че са измамници, за хора, намиращи се в нужда, е откровен цинизъм, пишат от синдиката и определят подобни действия като груба провокация. Затова и СФСМВР ще се включи в протестните действия на национално представителни синдикати, в случай че проект за подобно решение бъде внесен в Народното събрание. 

   Източник: Дума

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама