Днес е : Сряда, 15 Юли 2020

Кметът Пенчо Милков ще търси спешна среща с Горанов и Борисов за промяна на еконаредба

Публикация 18 Nov, 2019 / текст и снимка- Румен НИКОЛАЕВ

  Кметът Пенчо Милков ще търси спешна среща с финансовия министър Горанов и с преимера Бойко Борисов за промяна в еконаредба, заради която Община Русе ще трябва да внесе в сметка в еконимистерството с 2, 5 млн. лева повече спрямо вноската от 2019 г. Това съобщи той на първата си пресконференция. Отчисленията по Закона за управление на отпадъците по Наредба 7 на МОСВ са въведени през 2011 година и за 8 години от 90 000 лева са набъбнали на 3,5 млн. лева. Новото увеличение е непосилно бреме за обществото, това е брутално, смята кметът Милков.

   Таксата е заради липса на града на серапираща и компостираща инсталации в Русе. До момента в сметката община Русе в РИОСВ са внесени 17 млн. лева /средства, които могат да бъда използвани за изграждане на сепарираща инсталация. Компостираща ще се изгражда с екосредства и вероятно ще бъде готова през 2022 година.

  Пуснатата в ескпоатация сепарираща инсталация в ТЕЦ-а през декември 2018 г. се е оказала бутикова и не може да реши проблема на Русе.

   Дефицитът от 4 442 000 лева в общинският бюджет идва основно от това перо, както и от необходимостта от повече средства за техника и оборудване за комунални дейности и за градския транспорт.

  Ако не получи разбиране за запазване на размера на таксата, която ще нарастне догодина до 5 910 000 лева, то ще се наложи да бъде повишен данъка върху превозните средства. Изборът към тази стъпка идва и от факта, че Русе е с най-ниската ставка от градове като Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив.

   Не може да се каже средно с колко процента ще е увеличението, тъй като то ще е в зависимост от годините, можността и екологичните параметри на автомобилите, обясни Емилия Пенева. Промените ще засегнат близо 76 000 коли в града. Налогът ще е различен за различните по години автомобили, мощността и наличието на екоудостоверение. Тази стъпка ще има и екологичен оттенък предвид факта, че старите автомобили замърсяват повече въздуха в града.

   Сериозен проблем са общинската хазна са и румънците, които масово регистрират в Русе закупените автомобили, но въобще не плащат данъци.

   Очаква се увеличението на налога да донесе на общинската хазна около 2 млн. лв. повече, а разликата до 4,44 млн. недостиг ще се покрие от преходния остатът от тазгодишния бюджет.

   Кметът Милков е изготвил предложението до общинските съветници за увеличение на данъка върху транспортните средства, но ще изчака да го внесе след като опита и да получи разбиране от правителството.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама