Днес е : Четвъртък, 13 Август 2020

Модерен високотехнологичен научно- изследователски център изгражда Русенският университет

Публикация 16 Nov, 2019 / akcent.bg

Към него ще се базира и факултетът по Обществено здраве и грижи

   В края на миналата година Русенският университет получи целева субсидия от 1 млн. лева като първи транш /общата сума на проекта е 3 млн. лв/ за изграждане на модерен научно- изследователски център /комплекс/. Това съобщи ректорът чл. кор. проф. к.т.н Христо Белоев. Вече са изготвени идейните проекти и предстои проектиране на центъра. 

   Центърът ще се намира между Втори корпус и СУЕЕ по улица „Студентска”, като с него Русенският университет ще завърши едно много добра архитектурна композиция. Идеята е всички новопостроени сгради да се впишат към основното тяло на Ректората, да се съчетаят традицията и модернизмът.

   Сградата е двуетажна, със 7 големи лаборатории над 200 кв. м. и  във второ тяло към този нов център ще се базира факултета по Обществено здраве и здравни грижи. Така ще могат студенти и преподаватели от различни специалности да работят по определен проект заедно.

    В началото на следващата календарна година ще бъде обявена обществената поръчка и през април да започне строителството. 

   До края на следващата учебна година се очаква да бъде завършен, смята проф. Белоев. Така Русенският университет ще направи още една голяма крачка в научно- изследователската работа. По този начин ще се даде шанс за реализиране на много други нови проекти. Русенският университет ще е първият от ВУЗ-овете в страната, където ще има такава възможност за провеждане на научни изледвания.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама