Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

Галъп: Отношение към някои клишета от последните десетилетия

Публикация 15 Nov, 2019 / akcent.bg

54% от анкетираните смятат, че всички са маскари или че демокрацията ни е отнела много

   „Галъп интернешънъл“ провери отношението към поредица твърдения, превърнали се в  крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г., а и преди това. Оказва се, че голяма част от тях се споделят широко – без значение дали става дума за щампа по инерция, или пък са истина.

   Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната (само)иронична фраза от социалните мрежи: „съсипаха я тази държава“. Почти всички са убедени, че у нас има мафия. Единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински – за разлика от сега.

   Над 70% намират, че преходът у нас всъщност не е свършил. Все пак, само 42% казват „никога няма да се оправим“. Но пък цели три четвърти споделят често чуваното самообвинение „манталитетът у нас е лош“.

   По 54% смятат, че всички са маскари или че демокрацията ни е отнела много. 45% са тези, които смятат, че при Живков е било по-добре, но има и цели 33% което нямат мнение. По-скоро липса на ясно мнение показва и въпросът за ролята на Държавна сигурност.

   Неяснотата важи и за ключовата фраза „Костов е виновен“ – видима е зоната на неразбралите (37%), а 49% са съгласните.

   Данните са от провокативен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен „лице в лице“ между 1 и 8 ноември, сред 835 пълнолетни българи. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е част от ежемесечната програма за независими проучвания „лице в лице“, която вече близо 30 години пита българите всеки месец за важните неща.

Агенцията от няколко месеца проверява отношението на българите към различни теми, свързани с тридесетата годишнина от началото на пропазарните, продемократични и прозападни промени у нас.

Коментари

Реклама

Реклама