Днес е : Събота, 23 Януари 2021

Нов проект Да свържем съседите по Дунава чрез културата стартира в Бръшлен

Публикация 14 Nov, 2019 / akcent.bg

Хобита ще разкриват хората от третата възраст, ще търсят чрез хлебни врабчета по-голяма популярност

    Нов международен проект  „Да свържем съседите по Дунава чрез култура"- представяне на моето лично културно богатство бе представен вчера в Туристическия дом в Бръшлен от Веска Узунова, общински председател на пенсионерските клубове в Община Сливо поле”.

   В проекта са включени населени места от 10 дунавски държави, като от България освен Сливополската община, участват места от София и от Силистра.

   Веска Узунова обясни, че животът в 20-те клуба на територията на Сливо поле вече са променили значително начина си на работа, като се дава възможност на всеки пенсионер да развива своите интереси и възможности. В крайна сметка целта е да се запазва културното наследство  на родния край. Това се постига в клубове като „Сръчни ръце”, на „Добрите кулинари с кухнята на баба”,  групи за автентични народни песни, проучване на военната история на Ряхово и др.

   Изучаване културата на съседите и търсене на нови приятелства се случва и чрез инициативата „Подай ръка за приятелство”  чрез хляба. Изработени са малки хлебни врабчета, които ще се пращат на Дунавските съседи, каза Веска Узунова. Пенсионери от клубовете се събраха ден по рано, за да направят врабчета от тесто /малката птичка е символ на Европа/. Бабите от пенсионерските клубове приготвиха 180 врабчета и ги представиха на форума.

   Събитието се проведе под патронажа на кмета на Община Сливо поле Валентин Атанасов. В работата му взе и Кармен Щаделхофел- президент  на Института за обучение за възрастни хора към университета в  Улм, Германия и Международната асоциация на Дунавската мрежа за Европа  DANET, доц. Емилия Великова , преподавател в РУ и координатор на проекта.

   Бръшлен е много хубаво място, където може да ги съберем, да ги свържем като европейци, каза г-жа Щаделхофел.  Тя представи проекта „Хлябът ни свързва”, в който Сливо поле заема сериозно място.  Изработените хлебни врабчета ще се предават на представители на фирми в региона, за да дадат възможност на пенсионери да се включат в тези активности. Идеята е в тези фирми да се даде гласност на тези социални дейности.

    Новия проект „ Да свържем  съседите  по Дунава чрез културата” на обща стойност 100 000 евро. Продължителността му е две години.  Ще бъдат представяни хора от третата възраст, които ще разказват  за своите хобита на сбирки.

   Участие в събитието взе групата на автентичен фолклор от Бръшлен, бяха представени и ястия от региона на импровизирана кулинарна изложба.

  От Общинския клуб на пенсионерите приятно изненадаха наскоро преизбрания кмет Валентин Атанасов, като му поднесоха вкусна торта с надпис „Успешен мандат 2019-2023”.

  На представянето на новите инициативи присъстваха  председателят на регионалната структура на пенсионерите Йордан Казаков, зам. кметът на Сливо поле Михаил Чиликов, кметовете на Бръшлен Димчо Петров и на Бабово Пламен Пенков.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама