Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Усложнената навигационна обстановка по река Дунав е нормална за сезона

Публикация 05 Nov, 2019 / akcent.bg

Навигационната обстановка по река Дунав е усложнена, но е нормална за този сезон на годината. Подобна е ситуацията в целия участък на реката включително в Унгария, където вече има въведени ограничения.  Засушаването и климатичните промени засягат българо -румънския участък и това оказва влияние върху корабоплаването.

    От началото на месеца се наблюдават ниски водни стоежи с ниски водни количества. За първи път от 2003 г. се наблюдават водни количества от порядъка на 1700 куб. м./сек., което оказва влияние върху дълбочините и най-вече върху дълбочините на критичните участъци. В момента данните показват, че нивото при пегел  Русе е минус 30, а прогнозите са до края на седмицата то да спадне до минус 40. Водните стоежи в момента са с 1 метър под нивата за ниско корабоплавателно регулационно ниво. В момента двата кораба на Изпълнителна агенция “.....” -  „Осъм“ и „Вит“ работят по навигационната обстановка, за да се ограничи фарватера, който е с малка ширина.

   Към този момент най-критичен е участъкът в района на остров Белене на км  564 – 565, където се наблюдават дълбочини от 2 метра. За да се осигури нормалното преминаване на кораби в този участък, те трябва да имат газене 1.80 м. В участъка се наблюдава не спазване на указаните ограничения от голяма част от корабоплавателите, което води до засядане плавателни съдове и съответно блокиране на фарватера.

   За справяне с критичните участъци се изпълнява проект за драгажни дейности по удълбочаването  на река Дунав. В края на септември приключиха планираните дейностите за 2019 г. като те ще продължат през следващата година, когато метеорологичните условия позволяват тяхното изпълнение.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама